Általános cikkek foci 2008 foci eb íróválogatott

Zeke Gyula: A németeket nem lehet leírni (Íróválogatott 2008)

Könyves Magazin | 2008. június 20. |

Jó szerencsém úgy hozta, hogy szemtanúja lehettem az ezredfordulós EB hasonló meccsének Rotterdamban. Ott ültem a lelátón, körülöttem és a füvön németek és portugálok kavarogtak Emlékszem Consençaõ mindhárom góljára, Jancker utolsó esésére („Steh auf, du, Mädchen!”), és emlékszem arra fiatal portugál leszbikus párra, amelynek maszkulin tagja az „igazi” férfiakkal együtt őrjöngte végig a győzelmüket, a szerelme pedig – tébolyító Vénusz -, mélán magyarázta a meccstől kétségbeesetten elforduló, Ronaldo-testű félmeztelen fiúnak, hogy ő csak véletlenül van itt, a párját várja, akinek mindene a futball. Lehajtottam a fejem a sokaságban, és azóta nem voltam futballmeccsen. Stadionban is csak egyszer, Puskás temetésén. Nyolc év telt el azóta a meccs óta, és ha Nuno Gomes nem lett volna ma is a pályán, már azt mondhatnék, amit akarnék. De ott volt, gólt is rúgott, és nekem szerkesztői felkérésre egy a magyar (futball)történelemből igen ismerős eredményről kell számot adnom.

Nehezemre esik, közben ugyanis portugál lettem. Sebastianismo, finitizmus, kávéház, villamos, és még volt pár okom. (Két napja voltam csak Lisszabonban, amikor az A Brasileirában a semmi nyelven nem tudó, jóságos mosolyú, kávébarna brazil pincér már széttárt karral fogadott, mint elkóborolt, régi ismerősét: Húlió!) Hogy is ne drukkolnék (sic!) azóta nekik, irdatlan ideje saját csapat híján!? Miattam veszítettek? Maguk miatt? Túl messze volt az Atlanti Óceán? Az izzadt svájci zakó sem késztette távozásra lelkeikből Nárciszt? Senki és semmi nem volt ma elég? Miért szállt el a pettyes (csíkos?) a kapu felett? Nem tudom, nem tudom. Magam előtt látom ugyanakkor kitűnő német barátaimat, amint csendesen csóválják a fejüket. Csináltunk valamit odabent és idekint, amíg ti ittatok és felejtettetek, kiérdemeltük az egyszerű szavakat. Hát jó.


Németország válogatottja jobb játékával 2008. június 19-én este Baselben 3:2 arányban legyőzte az esélyesebbnek tartott Portugáliát. Holland gyepen, fehér mezben, Löw-vel a ketrecben. Kicsit még esett is. (Recrudescunt vulnera…)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.