Weöres 100 a PIMben
Általános cikkek pim weöres sándor weöres100

Weöres 100 a PIMben

.konyvesblog. | 2013. június 15. |

logo_3.jpg

Az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket és a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokat ötvözi majd a Petőfi Irodalmi Múzeum, Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett tárlatán. A kiállítás június 19-től látogatható.

A Weöres-szövegekből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetnek, és lehetővé teszik, hogy  jobban megismerd a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és szócsere, gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat vár a PIMben. Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni”,  írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállítás interaktív fele, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív laborjának közreműködésével jött létre. A Gondolatfújás című installációban például belélegezheted majd kifújhatja a költő gondolatait. Minden egyes fújással újabb és újabb versrészlet jelenik meg a vásznon. A Versfoltozóban az állatversek kelnek életre. A betűk megelevenednek, a fényt a tenyeredbe veheted. Meg is tapogathatod a verseket, a Verstapintó installációban a költeményeket térbeli objektumokká alakultak, majd  3D nyomtatóval nyomtatták ki őket. A hengertestek felületén a rövid és hosszú, puha és szúrós kitüremkedések a versek ritmusát és hangrendiségét teszik tapinthatóvá.

Weöres költőideálja a „személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét”. A kiállítás hagyományos része bepillantást enged Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzba. A tematikus elrendezésben szereplő témaköröket elsősorban Weöres  levelezésén, vallomásain keresztül ismerheted meg,  az ő szavait idéződnek meg, ha a családjáról, mestereiről, tanárairól, barátairól, az irodalmi életről, történelmi, politikai eseményekről vall. A PIM a társintézményeiben fellelhető dokumentumokkal is gazdagította a kiállítás, de a múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat is megnézheted.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.