Általános cikkek beszámoló jaffa

Varró Dani hernyópózban

Valuska László | 2007. november 13. |

Kislányok hernyópózban

Szombat délelőtt a Verses-képes gyerekjóga című könyv bemutatójára mentünk, magunk sem tudjuk, pontosan, miért, hiszen még egy kisgyerekünk sincsen. De ami késik, nem múlik, tartja a néplélek, és nem bántuk meg. Tizenöt gyerek jógázott az Alexandra könyvesboltjában, így élőben megvizsgálhattuk költészet és testmozgás viszonyát. Az biztos, hogy a gyerekek nagyon élvezték a mozgást, a versikéknek nem tudom, mekkora szerepük lehet, de biztos szórakoztatóbb számukra ez, mint egy rsg edzés, amin csak nyújtaniuk kell, meg spárgázniuk.


Az alkotók (jobbra Varró Dani)

A könyvet egy család készítette, ha jól értettem, bár eléggé lekötött a gondolat, hogy nem tudnám megcsinálni a Teve-gyakorlatot: 1, mivel nem értem Varró Dani versikéjét ("Letérdel a teve, legel,/ te a hátán tevegelel./ Lóg a teve feje hátra,/ kapaszkodj a tevehátba!"), 2, mert képtelen vagyok bármilyen mozgást elvégezni, ami a hajlékonysággal hozható összefüggésbe. Bár a helyszínen nem próbáltam ki, itthon, titokban igen. Szánalmat keltő próbálkozásaim voltak. A cél egyszerű: a tohonya családokból egészségesebbeket varázsolni, és ezt nem a Norbi-féle testfasizmussal elérni, hanem szórakoztató, közös tornázásokkal. A könyvben nagyon jól elmagyarázzák, hogyan kell pontosan végrehajtani az Ászánákat: Nyúl, Kutya, Cica, Mérleg, Íj, Hal vagy Hulla.


Gál Éva


A könyvet Gál Éva találta ki, aki tizenegy éve jógázik. Egy nap úgy döntött, hogy jógára tanítja unokája iskolájának diákjait, mert már nyolcévesen meszesednek és olyan kötöttek, mint egy súlyemelő a doppingvizsgálatkor. A könyvhöz jöttek Varró Dani rövid versikéi, fotók és festmények.

A keménytáblás és -papírú könyv nehezen rongálódik, tornázás közben is lehet nézni, szóval igazi családi móka kerekedhet ki belőle, ahogy a zsíros atlétás papa eldobja a sörös dobozt, kikel a foteljából és megcsinálja a hernyó pózt.

Az külön érdekes, hogy a szépen elkészített Verses-képes gyerekjógából a Jaffa kiadó a nyomda hibájából nem tud eleget eljuttatni a könyvesboltokba, pedig igazi karácsonyi ajándék lehet ez (3490 HUF). A nyomda képtelen időben leszállítani a berendelt 3000 darabot, most hetente ötszázat igyekeznek piacra dobni. Tehát kevés van, de érdemes keresni, üzenjük a Mikulásra, karácsonyra vagy bármi másra ötlettelenül készülődő szülőknek. Ha valaki kipróbálta valamelyik feladatot, küldje el élményeit, mert szeretnénk behatóbb elemzéseket a könyvről.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.