Általános cikkek magvető dés_mihály

Városnéző túra indul a Pesti barokk nyomán

.konyvesblog. | 2013. május 05. |

Dés Mihály egy hónapja publikált első regénye, a Pesti barokk több hazai szépirodalmi sikerlistán is folyamatosan jelen van. A Magvető kiadónál megjelent könyv a minden műfajt (így a gyerekkönyveket és ezotériát is) számbavevő összesített listákon is igen előkelő helyen szerepel, de saját kategóriájában már az első napokban is jelentős érdeklődést váltott ki az olvasók körében.

A különleges indulásnak még különlegesebb a folytatása. Nem is annyira azért, mert az eladott példányszámok alapján a Pesti barokk népszerűsége egyre nő, hanem mert pár héttel a megjelenés után szerzője több ajánlatot is kapott, hogy színpadi adaptációt készítsen belőle, valamint mert egy kulturális és történelmi sétákat szervező ügynökség városnéző túrát szervez a regény nevezetesebb helyszíneire. Az első Pesti barokk-séta május 11-én indul. Május 24-én pedig az Átrium film-színházban lesz Pesti barokk-est 4 Déssel és 3 színésszel.

A dolog érdekessége, hogy Dés regénye egyáltalában nem lektűr, hanem egy, a nyolcvanas évek bohémvilágát megidéző, szofisztikált szerkezetű, kulturális referenciáktól és irodalmi paródiáktól hemzsegő, több húron szóló mű, mely minden komplexitása ellenére – és valószínűleg az eseménygazdagsága, humora, erotikája és nyelvi leleményei révén – utat talál nemcsak a 80-as éveket átélt nemzedékekhez, hanem a fiatalokhoz is.

Beszámolónk a regény bemutatójáról itt olvasható.