Vámos Miklós: Szabó Magda nem kelet-európai volt, hanem EURÓPAI

Vámos Miklós: Szabó Magda nem kelet-európai volt, hanem EURÓPAI

.konyvesblog. | 2019. április 04. |

Szabó Magda

A Hogy volt portréit 2004-től írta Vámos Miklós, mégpedig olyan írókról és művészekről, akikkel szoros kapcsolatban állt, némelyikükkel kifejezetten barátok voltak. Az Írhatnám polgár-sorozat viszont valamivel később kezdett benne megfogalmazódni: ennek a szériának a hősei a huszadik század közepének íróóriásai, főleg a Nyugat köre. A szövegek döntő többsége az Élet és Irodalomban jelent meg annak idején.

Vámos Miklós: Az isten szerelmére

Athenaeum Kiadó, 2019, 430 oldal, 4499 HUF

 

"Tíz-tizenöt év alatt változtam, s bármily hihetetlen, a hőseim is. A Hogy volthoz mellékeltem néhány dokumentatív fényképet. Az Írhatnám polgárhoz nem tudtam, sajnos nincs közös fotóm például Kosztolányi Dezsővel vagy Karinthy Frigyessel" - írja Vámos Miklós, aki a címről (Az isten szerelmére) még elárulja, hogy az Mándy Iván szavajárása volt.

Vámos Miklós (fotó: Valuska Gábor)

"A Hogy volt szemérmetlen portréi (Örkény, Déry, Mándy, Kodály, Mészöly, Lázár, Janikovszky, Szabó stb.) olyan kulturális fáklyákról szólnak, akiket személyesen ismerhettem. Az Írhatnám polgár meghatott, de (néhol túl) őszinte vallomásai viszont a huszadik század közepének legendás íróiról, most először kerülnek kötetbe. Szellemidézés tehát, néhány illetlen fotóval és kellő komolytalansággal" - vallja Vámos.

Vámos Miklós Irodalmi Gyóntatószéke. Vámos Miklós nagy közös gyónásra készül, Az isten szerelmére című kötete kapcsán. Interaktív óra, írói és olvasói bűnök bevallása, végül penitencia. Mikor? Április 27-én, szombaton, 15:00-kor. Hol? A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, a Lázár Ervin teremben. Részletek>>

Olvassátok el a kötetből a Szabó Magda halálára írt A Szabó-bableves című írást:

Szabó Magda.pdf by on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.