Általános cikkek

Új részlet került elő Capote utolsó könyvéből

Rostás Eni | 2012. november 02. |

Egy eddig kiadatlan részlet került napvilágra Truman Capote híres befejezetlen regényéből, az Answered Prayersből. A hatoldalas sztori a Vanity Fair decemberi számában lesz olvasható, online pedig november közepétől lesz elérhető. A Yachts and Things című írás a New York Public Library levéltárából került elő.

Picture 27.png

A három évvel Capote halála után, 1987-ben kiadott regény először 1975-ben és 1976-ban jelent  az Esquire című lapban, három szakaszra osztva. A könyv Capote számos híres és gazdag barátját felvonultatja, némelyikükről botrányosan lerántva a fátylat, némelyiküket jótékony félhomályban hagyva. Oldalain felbukkan például Peggy Guggenheim, Jacqueline Kennedy Onassis és Gloria Vanderbilt is.  Halála előtt Capote a regény számos más töredékéről is említést tett, amelyeket eddig nem sikerült megtalálni vagy publikálni.

A könyv megjelenése után a Vanity Fair akkori szerkesztője, Tina Brown azt írta a The Timesba, hogy az Answered Prayers legnagyobb baja az, hogy Capote abban az időszakában nem elégítette ki a szépirodalmi igényeket. Éltében és művészetében is elvesztette a kontrolt, a ’belső szerkesztője’ széthullni látszott. A rágalmazás korlátai, íze és érzése viszont pontosan az volt, amire Capote-nak szüksége volt. Viszont a lehető legrosszabb megoldást választotta, mert a Hidegvérrel, vagy a The Muses Are Heard érzékeny prózája helyett egy selejtes roman à clef-vel (kulcsregény, amelyben a szereplők valós figurákat takarnak, és a való élet eseményei fikcióba vannak takarva) kényeztette magát.

A Yachts and Thingsben a narrátor egyértelműen az író, Mrs. Williams pedig valószínűleg a The Washington Post kiadója, Katharine Graham. A most előkerült rövid szakasz címe valójában a regény egyik fejezetének címe lett volna. Életrajzírója, Gerald Clarke szerint a sztori igazi régimódi Capote. ’Az új hold, sovány mint egy szelet citromhéj' (‘A new moon, skinny as a slice of lemon rind’) - ez el sem téveszthető, írja Clarke.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.