Általános cikkek 2009 kello

Friss könyvek

szamárfül/pável | 2010. január 06. |

Kierkegaard és a jegyessség; nem utoljára a rendszerváltásról: bizonyíték, nem ígéret;  társadalmi genetika vs. a szociális entrópia; híres bűnesetek jogászszemmel; a női szívek megdobogtatója: katonai egyenruhák 1945 előtt és után; a könyveredetije annak, ahogy Goerge Clooney a  puszta tekintetével kecskéket öldököl; mi mindent ki lehet hozni a futballból: egy kis kameruni kulturális antropológia; itt a kánon, forgassátok: 303 magyar regény; kétszer a krimikről ("Christie for Christmas") - és egy böszme nagy könyvespolc telis-tele az év - szerintünk - legjobb szépirodalmával.

Vasvillával átforgatott könyvkupacunkkal legközelebb jövőre jelentkezünk (az év utolsó jófajta könyveivel), ezért mindenkinek  szép kis és nagy karácsonyokat, búék, stb., újévkor pedig, nehéz fejjel csak könnyűt egyetek és olvassatok. 
 


   filozófia

Kierkegaard, Soren: Stádiumok az élet útján
ford. Soós Anita
Pécs, Jelenkor

Munkásságában a három létstádium jut középponti szerephez - az ember esztétikai, etikai és vallási lehetőségköre. Az első kettőt Kierkegaard fő művében, a Vagy-vagyban fejtette ki, míg a vallási stádiumhoz vezető útról szól - így a Vagy-vagyhoz és a vallási létszféra témakörében fogant Félelem és reszketéshez szorosan kapcsolódik - a Stádiumok az élet útján című szépirodalmi jellegű munka.
Az első rész Platón Lakomájának mintájára egy olyan társasági összejövetelt ír le, amelynek résztvevői előadást tartanak a szerelemről, illetve a férfi és a nő kapcsolatáról, azzal a kikötéssel, hogy nem mesélhetnek szerelmi történeteket. Az eredmény kiábrándító, a résztvevők nem képesek a zavaró rejtély, a játék vagy a puszta stílus fogalmán túllépni. A második részben megjelenik egy házaspár, és a férj zsebéből előkerül egy kézirat, mely nem más, mint a házasságról szóló emelkedett értekezés, amely azzal a céllal íródott, hogy kitöltse, aláhúzza a törvényszéki tanácsos házaséletének prózai valóságát. Az esztétikai és etikai után a harmadik rész a vallási stádium felé mutat. A bevezetőben F. T. monogrammal jelölt narrátor egy véletlenül talált kéziratként aposztrofálja azt a naplót, amely egy fiatalember felbontott jegyességét meséli el. A nyilvánvalóan életrajzi vonatkozású elbeszélés (Kierkegaard maga is felbontotta jegyességét, hogy elvei szerint élhessen) narrátora attól fél, hogy kedvese nem tudja követni őt a magasabb létstádium felé vezető úton.
Az elbeszélés két idősíkon fut, egyrészt olvassuk a narrátor gondolatait a jegyesség felbontása idejéből, valamint egy évvel későbbről; másfelől a történethez kapcsolódóan megszólal a "közreadó", Frater Taciturnus (a magyar fordításban Taciturnus barát) is, aki az egészet egy nagyszabású gondolati kísérlet mutatványaként értékeli, majd értelmezi. A

 

politika/jog

G. Fodor Gábor - Kern Tamás: A rendszerváltás válsága
Századvég

"Könyvünkkel az a célunk, hogy mérleget vonjunk a rendszerváltás értelméről. Az elmúlt húsz évet vesszük górcső alá, azt a majd negyedszázadot, amit mi az átmenet időszakának tekintünk. Úgy gondoljuk, az átmenet évei nem zárultak le a kilencvenes évek elején, hanem azok még ma is tartanak. Ha viszont az átmenet még ma is tart, akkor a húsz évvel ezelőtt felmerült problémák egy része is folyamatosan fennáll, azaz akkori és mai problémáink bizonyos értelemben kontinuitást mutatnak." - vallják a szerzők. A kétnyelvű (magyar és angol) kötet foglalkozik a rendszerváltás ígéretével és válságával, a politikai kultúrával, az állam szerepével, a piaci viszonyokkal, a privatizációval, az értelmiség szerepével, a civil társadalommal, és a pártrendszerrel. A kötetet a szerzőpáros tézisei zárják.
 


Gellner, Ernest: A nemzetek és a nacionalizmus
John Breuilly utószavával
Napvilág
nacionalizmus, politikai filozófia, történetfilozófia

Jelen kötet az egyik legeredetibb és legerőteljesebb modern nacionalizmus-koncepciót nyújtja olvasójának. Számos tudományág, így a filozófia, szociológia, politológia és a történettudomány eszközével élve érvel amellett, hogy a napjainkban egyre inkább feléledő nacionalizmus a modernitás elkerülhetetlen következménye. A könyv vizsgálja állam és nemzet viszonyát, részletesen elemzi az agrártársadalom hatalmi-kulturális viszonyainak összefüggéseit, majd az ipari társadalmat, mint a nacionalizmus megteremtése feltételeit biztosító társadalomszerveződési keretet. A műben előkerül témaként a folytonos növekedés, társadalmi genetika, a szociális entrópia, a nacionalizmus tipológiája, az ún. diaszpóra-nacionalizmus, a nacionalizmus jövője, valamint az ideológiához való viszonya.

 

Tóth Mihály: A mitológiától a Beatlesig - rendhagyó bűnügyi jogesettár 
Dialóg Campus
művelődéstörténet, büntetőjog

Az állam- és jogtudomány professzora, Tóth Mihály Az Ószövetségtől a Pink Floydig című könyve sikerén felbuzdulva újabb rendhagyó bűnügyi jogesettárat állított össze a nagyközönség számára.
A kötetben szereplő első nyolcvan jogeset híres irodalmi, művészeti alkotásokat, meséket, mondákat, anekdotákat, nevezetes vagy érdekes történelmi eseményeket dolgoz fel. E jogeseteket kell a ma hatályos előírások szerint értékelni, tehát úgy, mintha egy mai ügyész, ügyvéd vagy büntetőbíró foglalna azok minősítését illetően állást. A második rész húsz megtörtént esetet dolgoz fel a közelmúlt gyakorlatából. A nagy klasszikus, az angliai vonatrablás, Tocsik-ügy, Aranykéz utcai robbantás, Magda Marinko-féle gyilkosságok, Olof Palme elleni merénylet, srebrenicai tömegmészárlás - hogy csak néhányat említsünk a közfigyelembe került bűnesetek közül. Végül negyven jogeset a bűnüldözés hétköznapjairól igyekszik színes képet nyújtani.
A kötet második felében pedig kikereshetjük a megoldásokat. Az érdekes jogi gyűjtemény célja most is az, hogy segítsen egyszerűbb, vagy olykor bonyolultabbnak tűnő tettek jogi kereteinek kijelölésében, a sok tekintetben meghatározó helyes "jogi minősítés" megtalálásában.

 

hadászat/hadtudomány


Tóth László szerk.: A Magyar Királyi Honvédség egyenruhái, 1926-1945
Huniform K.
egyenruha, honvédség

A reprezentatív kivitelű album szerzői a Magyar Királyi Honvédségben 1926 és 1945 közölt viselt egyenruhák teljes körű feltárására és dokumentálására vállalkoztak. Az első világháború vége és a trianoni békeszerződés aláírása után újonnan felállított önálló hadseregnek egy csapásra kellett megteremtenie a független, ugyanakkor a magyar államiság történelmi jogfolytonosságára alapított identitását, miközben - elsősorban tisztikara neveltetése révén - a Monarchiából örökölt hagyományokat is ápolta. Ezt az összetett, nem kevés bizonytalanságot is hordozó helyzetet plasztikusan reprezentálják a hadsereg számára kialakított viseletrendszerek, melyeknek aprólékos - levéltári és múzeumi forrásokra alapozott viselettörténeti feldolgozását olvashatjuk a kiadvány első részében. A könyv második részében található (az egyenruhákat élő modelleken bemutató és a felszerelési tárgyakról készült) színes fényképek segítségével részletesen és egységes, fegyvernemek szerint tagolt szerkezetben tanulmányozható a korabeli katonai ruházat egésze. Az igényes kivitelű és szakszerű, a korabeli relikviák gyűjtői számára is hasznos munka társkiadványával Magyar katonai egyenruhák, 1945-1956 - együtt a huszadik századi magyar hadtörténet egy eddig kevéssé vizsgált szeletét mutatja be.
[Már kapható a Magyar katonai egyenruhák, 1945-1956 című képes album is  - Sz'fül]

 

Ronson, Jon: Kecskebűvölők
Európa
hadtudomány, parapszichológia, ezoterika, Egyesült Államok, dok.regény

Bármily hihetetlenül hangzik is, az amerikai hadsereg egyik titkos laboratóriumában (a Különleges Erők Fort Bragg-i központjában) a nyolcvanas évek elején az elitcsapatok tagjai lelkesen kísérleteztek kecskék szemmel verésével. A dokumentumregény szerzője erre próbál utalni a címben.
Mert mi történne, ha az US Army katonái a puszta tekintetükkel tudnának ölni, esetleg átmennének a falon, vagy képesek lennének láthatatlanná válni? Washington katonai vezetésében jó néhányan hittek abban, hogy a világ mindennek hatására szebbé és békésebbé válik, ezért a pszichikai hadviselés lehetőségeit valóban a végletekig kívánták fokozni. A "mekegéstelenített" kecskéket bűvölő szuperkatonák legendája csak egy azok közül a valódi képtelenségek közül, amiknek Jon Ronson utánajárt. Az isten háta mögötti házban naphosszat ücsörgő parafenomének, akik a távolba és a jövőbe látva próbálják megtalálni az ellenséget, Uri Geller, aki mint pszichokém állt alkalmazásban (majd a terrorizmus elleni háborúban "reaktiváltak"), egy tábornok, aki mindig beveri az orrát a falba, mert meg van győződve róla, hogy egyszer majd át tud menni rajta, ugyanúgy főszereplői a műnek, mint azok az iraki hadifoglyok, akiken kipróbálták a pszichikai kínzás új módszereit. Az amerikai hadsereg titkos történetében lehull a lepel az Abu Graib-i kínzások nyers valóságáról is.
[Vigyázat, a belőle készült film teljesen komédiának veszi a témát :) - szfül]



gasztro

Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve
Alexandra

A szakácsművészet klasszikus remeke Magyar Elek irodalmi szakácskönyve, több száz recepttel, számos gyakorlati tanáccsal és sok történeti, konyhatechnikai érdekességgel. "Nemcsak a nagyszerű magyar konyha vonul fel egész harcedzett haderejével, hanem a nemzetközi elismertetésben vezető francia szakácsművészet legszebb eredményei, az olasz, angol, osztrák, zsidó, szerb és orosz sütés-főzési módok érdekességei is feltárják titkaik" - olvasható a kötet előszavában.
[a Malackaraj és a Bűvösszakács is ezen nőtt fel! - szfül]

 


Locatelli, Giorgio: Ízek Itáliája - tankönyv haladóknak, kézikönyv séfeknek
Sheila Keating közreműködésével ; fényképezte Dan Lepard..
Alexandra
Itália, szakácskönyv, memoár

A szakácskönyvek között - legalábbis mennyiségüket tekintve - biztosan kiemelt helyet foglalnak el az olasz konyhaművészettel foglalkozó művek - nem véletlenül, hiszen az itáliai gasztronómia az egyik legnépszerűbb szerte a világon. Azok a munkák azonban, amelyek a nagy tömegből minőségüket, hitelességüket tekintve kiemelkednek, nem túl gyakoriak - ezen örvendetes ritkaságok közé tartozik az olasz mesterszakács, Giorgio Locatelli profi szakácsoknak és tapasztalt amatőröknek ajánlható, nagyalakú, terjedelmes könyve, amely az igazi olasz főzési-sütési stílust ismerteti részletekbe menően. A konyhai műveleteket, műhelytitkokat, praktikus tudnivalókat ecsetelő, számtalan eredeti receptet tartalmazó kiadvány az előételek, levesek, rizottók, tészták, halak, húsok és desszertek készítési útmutatóin túl betekintést enged a maestro és családja személyes történetének fordulatos, megannyi ízes anekdotával fűszerezett krónikájába.
[Vigyázat, több kiló! - szfül]
 
 

sport

Vidacs Bea: Egy szebb jövő képei - a futball a kameruni közgondolkodásban
L'Harmattan
Afrika, kulturális antropólógia

A futball a legnépszerűbb sport Kamerunban és vitathatatlanul nemzeti ügynek számít. A nyugat-afrikai ország nemzeti válogatottja a Legyőzhetetlen Oroszlánoknak (Lions Indomptables) becézett csapat a kontinens legsikeresebb és az egyik legerősebb együttese: ötször vettek részt a világbajnokságon, négyszer szerezték meg az Afrikai Nemzetek Kupáját és ők a 2000-es sidney-i olimpia bajnokai. Az Egyesült Államokban és Magyarországon tanító, Kamerunban 28 hónapos terepmunkát végző magyar antropológus kötete azt mutatja be és elemzi, hogy a sport és különösen a nemzeti válogatottnak való szurkolás, mit jelent a kameruni embereknek: hogyan tudja egyesíteni a nemzetet, hogyan lesz alkalmas különböző politikai és kulturális identitások és vélemények megjelenítésére. Az érdekes és különleges könyvből nemcsak a kameruni futballal, hanem egy a kilencvenes években az egypártrendszerből többpártrendszerre váltó ország történelmével és a posztkolonializmus terheivel küzdő kontinens problémáival is megismerkedhetünk. A bibliográfiával záródó mű a szakemberek (antropológusok, szociológusok, történészek) mellett a jelenkori Afrika vagy éppen a nemzetközi futball világa iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönségnek is bátran ajánlható.
 
 

irodalomtudomány

303 magyar regény amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz
szerk. Tarján Tamás
Gabo
irodalomtörténet, magyar, próza

A szemet gyönyörködtető, pazar illusztrációkkal ellátott kötet szorosan kapcsolódik a kiadó több tematikus ismeretterjesztő sorozatához is. A jelen kötet, mely egy-egy lapon mutatja be a magyar irodalom legfontosabb regényeit, illetve regényként is olvasható prózai műveit árva Bethlen Kata első ízben töredékes szöveggel 1762-ben kinyomtatott önéletírásától egészen Závada Pál tavaly megjelent Idegen testünk című könyvéig, az 1001 könyv amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz párdarabjának is fölfogható.
A szerzők a kortárs irodalom, illetve irodalomtudomány és kritika neves, jó tollú, szellemes képviselői. Gintli Tibor, Kelecsényi László, N. Pál József, Szabó B. István, Tarján Tamás és Taxner-Tóth Ernő (életrajzuk a kötet elején található) nem ismertetéseket, műfaji-esztétikai problémákat megfogalmazó értelmezéseket nyújtanak, inkább arra törekszenek, hogy könnyed, olvasmányos stílusban, egyéni hangon, de mégis valamiképpen a szakirodalmi vélekedéseknek is teret engedő összképet adjanak egy-egy műről. A szerzők életrajzi adataival, a bemutatott mű első megjelenési dátumával, a szerzőktől vett idézetekkel ellátott, az írók portréival, címlapfotókkal és egyéb kultikus tárgyak képeivel illusztrált.



...és a szeretet ünnepére két tanulmány a krimikről  - Christie for Christmas , mondják az angolok is:
 

Kracauer, Siegfried:  A detektívregény - értelmezés
Kijárat
műfajelmélet, krimi

A kötetben a Frankfurti Iskolához köthető jelentős német szociológus és művészetteoretikus két, végleges formájában csak posztumusz megjelent műve kapott helyet. A még a húszas években született írásokból álló A detektívregényben a modern kor meghatározó jellemzőit stilizáltan kifejező krimi műfajának esztétikáján keresztül a teljességgel racionalizált és civilizált társadalom feltérképezésére vállalkozik. A második Történelem. A végső dolgok előtt című mű a hatvanas években, már Amerikában született. A leginkább filmelméleti munkáiról ismert szerző (ld. Caligaritól Hitlerig, Budapest, Magyar Filmintézet, 1993) bevezetőjében a történelmet a fényképészethez hasonlítva az elidegenítés eszközeként határozza meg, és helyét a tudományok, a művészetek és a szubjektív vélemények között húzódó köztes térben jelöli. A kortárs esztétikai és történelemelméleti vitákban mind gyakrabban hivatkozott írásokat a szerkesztők informatív utószava, irodalomjegyzék és névmutató egészíti ki. A bizonyos olvasottságot előfeltételező írások elsősorban a humán- és társadalomtudományok elméleti problémáira kíváncsi olvasók érdeklődésére tartanak igényt, de a modernség élményét eredeti módon megragadó esszék a művelt nagyközönség számára is bátran ajánlhatóak.

 

Miklós Kata: Bűnös szövegek - bevezetés a detektívtörténetekbe
Kolozsvár,Komp-Press
irodalomtörténet, krimi

"Téma: a detektívtörténet. Cél: az újraolvasás. Remény: legalábbis a részleges rehabilitáció. Medames et messieurs - indul a nyomozás" - olvasható a fiatal irodalomtörténész hölgy olvasmányos, személyes hangvételű, ugyanakkor finom árnyalatokat, irodalomtörténeti összefüggéseket is felvázoló nagyesszéje bevezetőjében. Legyen szó a műfaj 19. században kialakított sémáiról, Agatha Christie burkolt, de nagyon is észrevehető Doyle-paródiáiról, Maigret saját - a műfaji keretekből kinőtt - "felnőtt" világáról vagy épp a női krimi problematikájáról, a szerző egy pillanatig sem hagyja lankadni az olvasó figyelmét. Motívumok, karakterek, típusok után nyomozunk, egyre beljebb és beljebb jutva a műfaj sűrűjében. Mire az olvasó leteszi a könyvet, azt érzi: mindent tud a műfajról, és szeretné a szerzőhöz hasonló szenvedéllyel (ez a könyv stílusán is átüt) újraolvasni az elmúlt másfél évszázad krimiirodalmát. A kötet végén megtalálható az egyes fejezetekhez tartozó művek alfabetikus bibliográfiája: a "köyvespolc", ahonnan az egész nyomozás elindul...

 

Szépirodalmi

 

ajánlónk ezúttal rendhagyó: egyetlen nagy csomagban ajánjuk a szerintünk legjobb 2009-es kiadványokat a moly.hu könyvepolcán...

  

 

 

 

 (a rovat zömében
a kello.hu nyomán készült)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.