Általános cikkek mese pályázat múzeum btm

Tokodi Albert: Palkó és a sárkány

.konyvesblog. | 2018. szeptember 13. |

sarkany_1.jpg

Szívmelengető középkor című kiállításához kapcsolódóan mese- és novellaíró pályázatot hirdetett a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum. A gyerekek két korosztályi kategóriában pályázhattak és több kiállítási tárgy közül választhattak (volt köztük oroszlánalakú kályhaláb és mézeskalácsforma a sárkányt legyőző Szent György alakjával – a teljes listáért katt IDE!), ezek köré szőtték történeteiket. A pályázat lezárult, mi pedig itt, a Könyvesblogon megmutatjuk a legjobbakat. A 9-13 éves korosztályban különdíjas lett Tokodi Albert Palkó és a sárkány című meséjével.

Palkó és a sárkány

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis házikó. Abban lakott Palkó, a libapásztor.

A várban fent állandóan ünnepséget rendeztek. Így történt, hogy a király lányát elrabolta Egyfejű, a sárkány. A király kihirdette, hogy annak adja a királylányt és fele királyságát, aki legyőzi a sárkányt és visszahozza a lányát.

Jöttek a bátor lovagok szerencsét próbálni, de hiába. Palkó, a libapásztor fiú is eldöntötte, hogy szerencsét próbál. Nagyon vicces fiú volt. Elindult hát. Ám a többi lovag kinevette, hogy libapásztor fiú akarja megmenteni a szép királylányt. Amikor a sárkány országába ért, egy anyóka segített megtalálni a sárkány odúját. Egyfejű, a sárkány már nagyon várta, hogy megküzdjön a következő lovaggal is. Vagyis Palkóval. Azonban Palkó így szólt:

Én nem akarok kardozni! Ha kitalálod a három találós kérdésre a választ, akkor nem viszem el a királylányt és megehetsz! Ha nem találod ki, akkor viszem a lányt!

Rendben,- felelte a sárkány- halljam a kérdést!

Palkó rákezdett:

Melyik az a vár, ahol nem laknak katonák?

Egyfejű gondolkodott. De nem tudott válaszolni. Palkó mondta a megfejtést:

A lekvárban!

Palkó mondta a második kérdést:

Melyik az a ló, amellyel halat lehet fogni?

Egyfejű erre sem tudott válaszolni.

Hát a háló! – vágta rá Palkó. És már mondta is a harmadik kérdést:

Melyik az a pad, ahol tanulni lehet?

Ez könnyű, gondolta Egyfejű, és gyorsan rávágta:

A kerti pad!

Sajnos nem, a megfejtés az iskolapad! Látod sárkány, tudtad volna a válaszokat, ha jártál volna iskolába!

A sárkány ekkor eldöntötte, hogy újból beiratkozik az iskolába. Az iskola neve Sárkányiskola volt.

Palkó hazavitte a lányt és akkora lakodalmat csaptak, lehet, hogy még mindig buliznak. A sárkány pedig megtanulta: Többet ésszel, mint erővel! 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.