Általános cikkek 2009 litera barthes

Többeket sértenek Roland Barthes eddig kiadatlan írásai

Könyves Magazin | 2009. február 16. |

Február 5-én két, eddig kiadatlan szöveg jelent meg Roland Barthes-tól. A naplószerű feljegyzésekből összeállított kötetek kiadása megosztja a szerző tanítványait: tényleg sérti Barthes emlékét az anyja halála után feljegyzett szövegek és egy be nem fejezett kínai útinapló publikálása?

François Wahl, Barthes egykori kiadója egyáltalán nem ért egyet Barthes féltestvére és jogutódja, Michel Salzedo döntésével. Salzedo "bűne": hogy engedélyezte a kiadatlan szövegek publikálását. Wahl szerint igazi árulás történt, és megerősíti, hogy Barthes egyáltalán nem szerette volna megjelentetni ezeket az írásokat.

A literára kattintva kiderül, miért tartják árulásnak a két szöveg megjelentetését.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.