Általános cikkek könyvhét 2009

Titokban változtatta meg a Könyvesblog a Könyvhetet

Valuska László | 2009. május 08. |

Kiküldte könyvheti levelét a kiadóknak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, Zentai Péter László, amelyben sok új dolgot vázol fel. Csupa olyat, amit egy korábbi cikkünkben megírtunk mi is, és amire Zentai egy magánlevélben reagált is.

Milyen legyen a Könyvhét? (lobbiképes, előremutató cikünk a témában)

Rendes, kemény, büszke újságíróként minket nem zavar, ha nem említenek meg minket, mert elsődlegesen egy jobb, szebb és izgalmasabb Könyvhét érdekében tettük, amit tettünk, úgyhogy csak belinkelem a korábbi cikket, tessék összehasonlítani a két tervezetet. Reméljük, jövőre még több dolog megvalósul a listánkból.

Íme a lényeg: olvasósarok, nagyobb, színesebb ponyva, információs táblák, több kulturális program, és éjszakába nyúló, lampionos dedikálások és programok, vagyis amiket kitaláltunk, szóról-szóra. Tényleg nézze meg mindenki a Könyvesblog ötleteit, mert ezek ebben a formában lenyúlások, és  legalább egy special thanks erejéig valahol megjelenhettünk volna. 

A kivételes jubileumra tekintettel komoly esztétikai változtatásokat tervezünk, amelyek egyben praktikusak is. Minden pavilonon kétszeresére nagyítjuk az eső ellen is védő árnyékolót, vízlepergető ponyvából, ünnepi könyvheti felirattal, különböző vidám színekben. A téren több és nagyobb információs táblát helyezünk el, hogy a látogatók minden eseményről könnyen tájékozódhassanak. Ugyancsak több molinót függesztünk fel.

Elegánsabb és igényesebb színpadokat építünk, egy nagyobbat az oroszlános kút mellé, s egy kisebbet a Vigadóval szemben. Mindkét színpad hátsó falát a klasszikus és kortárs magyar irodalom jeles alkotóinak arcképeiből készült montázzsal díszítjük. A jobb hangosítással rendelkező színpadon a Magyar Rádió legkiválóbb kulturális újságírói, neves irodalmárok, írók készítenek folyamatos műsorokat, folytatnak beszélgetéseket, könyvbemutatókat, s naponta lépnek fel a legjobb irodalmi alapanyagból dolgozó zenekarok, így például a Kaláka, Palya Bea és együttese, a Muzsikás stb. A gyermekkönyvkiadókkal szemben álló színpadon a nagycsaládosoknak, gyermekeknek szóló műsorok, szerzők szerepelnek.

Természetesen szerződést kötünk a tér takarítására, a pavilonok őrzésére, s megállapodunk az V. kerületi Rendőrkapitánysággal is a könyvhét békéjének biztosítására. Szokás szerint mobilvécéket is felállíttatunk.

A könyvhétnek mint kulturális térnek a kialakításakor az az új ötletünk, hogy a Gerbeaud mellett és a tér közepén található füves részen felállítunk egy-egy nagy sátrat székekkel, asztalokkal, polcokkal, s itt kényelmes olvasósarkokat alakítunk ki. Szeretnénk megkérni minden kiállító céget, könyvheti könyveikből adjanak két-két példányt, s azokat mint egy könyvtárból, igazolvány leadása mellett kikérhetnék az olvasók, s nyugodt körülmények között lapozhatnák azokat. Tisztelettel kérlek Benneteket, jelezzétek, támogatjátok-e ezt a javaslatot.

(....)

Szeretnénk megkérdezni Benneteket, benne vagytok-e abban, hogy június 6-án, szombaton éjszaka a könyvesek is tartsanak Könyvek Éjszakáját. A körülményeket úgy teremtenénk meg, hogy lampionokkal megvilágítanánk az esti Vörösmarty teret, minden dedikáltató cég hozna mécsest az asztalára. Szeretnénk, ha megkérdeznétek szerzőiteket, ők is látnak-e fantáziát abban, hogy késő este vagy akár éjszaka dedikáló asztal mellé üljenek. (Copyright by Orbán Viktor.) Ezt a könyves éjszakát csak akkor érdemes megszervezni, ha a résztvevő kiadók döntő többsége igent mond rá, ezért legyetek kedvesek, mihamarabb írjátok meg véleményeteket.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.