Általános cikkek

Ian McEwan másodszor kaphatja meg a Booker-díjat

Könyves Magazin | 2007. augusztus 07. |


Közzétették az egyik legfontosabb irodalmi díj, a Booker hosszú listáját. Döntés október 16-án lesz. Ian McEwan 1998-ban Amsterdam című regényéért már elnyerte a díjat.

A Wikipedia szerint a Booker-díjat 1968-ban alapította a Booker élelmiszeripari vállalat és még 50 ezer angol fontos pénzjutalmat is adnak. Az év legjobb olyan angol nyelvű regényét jutalmazzák vele, amelynek írója Nagy-Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára. A díjat odaítélő zsűri kritikusokból, írókból és akadémikusokból áll. 2002 óta a hivatalos elnevezése Man Booker-díj, mivel a felajánlott összeget a Man Group befektetői csoport adományozza.

A „hosszú listát”, amelyen az összes figyelmet érdemlőnek minősített regény szerepel, először 2001-ben hozták nyilvánosságra, addig csak a döntősök nevét jelentették meg a díj odaítélése előtt. Akkor 24 könyvet tartalmazott, 2002-ben 20-at, 2003-ban 23-at. A kiadók ajánlhatnak könyveket a listára és a zsűri tagjai is választhatnak saját hatáskörben a kiírásnak megfelelő művek közül. 2003-ban 110 kiadói ajánlás volt és 10, melyet a zsűritagok tettek.

A lista itt:

Nicola Barker: Darkmans (Fourth Estate)
Edward Docx: Self Help (Picador)
Tan Twan Eng: The Gift Of Rain (Myrmidon)
Anne Enright: The Gathering (Jonathan Cape)
Mohsin Hamid: The Reluctant Fundamentalist (Hamish Hamilton)
Peter Ho Davies: The Welsh Girl (Sceptre)
Lloyd Jones: Mister Pip (John Murray)
Nikita Lalwani: Gifted (Viking)
Ian McEwan: On Chesil Beach (Jonathan Cape)
Catherine O'Flynn: What Was Lost (Tindal Street)
Michael Redhill: Consolation (William Heinemann)
Indra Sinha: Animal's People (Simon & Schuster)
AN Wilson: Winnie & Wolf (Hutchinson)
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.