Grecsó: Hobbi vagy hagyomány – A folklór és technika találkozása a boncasztalon

Könyves Magazin | 2008. január 08. |
A litera 6., Tótágas című előszilveszteri estjén a Trafóban hét író "egypercesét" hallhatták. Arra kértük szerzőinket, válasszanak egyet kedvenc Örkény-szövegeikből, és játsszanak vele kedvük szerint. Az írásokat elhangzásuk sorrendjében közli a Litera.

gabooo: IMG 8743

„Milyen az ilyen”
Zámbó Jimmy

Az a Dzsoni nevű alak rontotta meg Lajos bácsit. Míg ő nem költözött a Rozmaring utcába, Lajos bácsi tohonya volt és enervált, másfelől – a felesége nézőpontjából – viszont végre rendes ember. Nyugdíjas korára. Dömötör Lajos nyugalmazott inszeminátor vasárnaponként karonfogva sétált templomba a feleségével – rendes ember ő, akárki meglássa. Becsületes férj, akit szeret a felesége. Akinek minden megbocsátatott. Mert, ahogy a lágy magyarnóta mondja, a jó asszony ilyen. Mindent megbocsát. A nem is olyan távoli múltban Lajos bácsi kívánós férfi volt, a nem teljesen alaptalan szóbeszéd összehozta a szomszéd Ilonkával. A tehenészetben a köpülős Erzsivel. A gyárból a bérszámfejtős Klárival, aki pösze volt erősen, és a kisbolt mögötti gazosból, ha Lajos bácsi arra sétált, az hallatszott, hogy „cináld, cináld, jól cinálod!”. Lajos bácsiban mára megült a lendület, manapság csak otthon rosszalkodik, ha egyáltalán.
Dömötör Lajos műbika nem vetette meg az italt sem, pálinkából napi fél és egy liter között ivott, azt suttogták a tehenészetben, akadtak nehéz pillanatok, mikor elkélt a segítség, hogy tehén-e az ott várakozó állat vagy bika… Lajos bácsi már nem igazodott el a zavarosban. De mostanában csak ebéd előtt hajt le egy kupicával, az étvágy kedvéért.

TELJES SZÖVEG A LITERÁN>>

Rengeteg kép itt a szilveszterről: