Szívünk rajta gyerek gyerekkönyv d:book

Szívünk rajta: zsírkrétás mese és ifjúsági antológia a matricások között

.konyvesblog. | 2018. július 31. |

A Bookline Szívünk rajta programjában minden hónapban – a kiemelt könyv mellett – több kötet is matricát kap, ez történt most Drew Dreywalt, Fabian Lenk, Felix Salten, valamint Martin Widmark és Helena Willis köteteivel is, de matricát kapott a Szakítós című antológia is. Ezeket mutatjuk most be.

Drew Dreywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak

Drew Dreywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak, ill.: Oliver Jeffers

Fordította: Dragomán Pali és Szabó T. Anna, Central, 2018, 40 oldal, 2490 HUF

 

A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak című kötet az elmúlt évek egyik legnagyobb gyerek-bestsellere volt Amerikában, nálunk Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali fordításában jelent meg a nyár elején. Akkor ezt írtuk róla: „Drew Dreywalt mesekönyve tulajdonképpen egymást követő monológok vagy üzenetek sora: minden lapra jut egy-egy zsírkréta, amelyik elmondja, hogy neki éppen miből van elege, vagy éppen mi bántja, de nagyon. Piros Zsírkrétát például nyomasztja, hogy örökké őt dolgoztatják, és az összes almát, tűzoltóautót meg Mikulást neki kell kiszíneznie. Fekete Zsírkrétának ellenben az a baja, hogy csak a körvonalakhoz kell, a Citromsárga és a Narancssárga pedig azon vesztek össze, hogy igazából melyikükkel kellene kiszínezni a Napot. A zsírkréták ugyanúgy zsörtölődnek meg nyávognak, ahogy az emberek szoktak: vagy az a baj, hogy túlságosan sokat forgatják őket, vagy az a baj, hogy alig-alig. Dreywalt ugyanakkor eléri, hogy megszólalásaik révén mindegyik zsírkréta önálló karaktert kapjon, Oliver Jeffers illusztrációi pedig – a zsírkréták mellé rendelt rajzok révén is – csak fokozzák ezt.”

Fabian Lenk: 1000 veszély az USA-ban

Fabian Lenk: 1000 veszély az USA-ban

Fordította: Bán Zoltán András, Scolar, 2017, 115 oldal, 1490 HUF

 

Fabian Lenket itthon főleg az Idődetektívek-sorozatról lehet ismerni, és koncepciójában az 1000 veszély-széria se különbözik nagyon tőle. Itt is különböző korokba és helyszínekre utazhat képzeletben az olvasó, így van olyan rész, amiben egy kalózhajó utasává válik vagy a Kerekasztal legfiatalabb lovagjaként kell helyt állnia. A most matricát kapott kötet egy amerikai utazás alakítását bízza az olvasóra – az 1000 veszély-sorozat jellegzetessége ugyanis, hogy az olvasó megválaszthatja, hogyan folytatódjon a történet, igaz, ebben az is benne van, hogy akár veszélybe is sodorhatja a sztori hősét.

Felix Salten: Bambi

Felix Salten: Bambi

Fordította: Szakál Gertrúd, Könyvmolyképző, 2018, 203 oldal, 2499 HUF

 

A Bambi hatalmas klasszikus, ha máshonnan nem is, az 1942-es Walt Disney-feldolgozásból mindenki ismeri. Ha párhuzamot kellene vonni, akkor talán a mi Vukunkhoz lehetne hasonlítani, hiszen itt is egy kis állat szemszögéből mehetünk végig egy olyan fejlődési pályán, melynek a szeretet, a ragaszkodás, a megismerés ugyanúgy része, mint a veszteség és a gyász. Felix Salten osztrák író könyve eredetileg 1923-ban jelent meg; a kötet Magyarországon az általános iskola 3. osztályában ajánlott olvasmány.

Martin Widmark és Helena Willis: Állatrejtély

Martin Widmark és Helena Willis: Állatrejtély

Fordította: Maria Larsson, Könyvmolyképző, 2018, 94 oldal, 1899 HUF

 

A svéd szerzőpáros nyomozós sorozata 2002-ben debütált, azóta már a huszonötödik kötetnél tart, és Svédországban annyira népszerű, hogy tévésorozat és film is készült belőle. A hetedik kötetben egy kisállatkereskedésben egymás után betegszenek meg az állatok, nem akarnak enni, ezért Lassze és Maja arra gyanakodnak, hogy valaki esetleg mérgezi őket. A tulajdonos, Valdemar tehetetlen, és a helyzeten az sem segít, hogy a postás arra panaszkodik, hogy a boltban éjszaka ugatnak a kutyák. A baj csak az, hogy Valdemarnak nincs is kutyája. Lassze és Maja tudja, hogy eljött az ő idejük: muszáj kideríteniük, hogy mi állhat a rejtélyes eset hátterében.

Szakítós

Szakítós - Kicsit halj bele, aztán rázd meg magad és menj tovább! (felelős szerk.: Csapody Kinga)

Menő Könyvek, 2018, 376 oldal, 2990 HUF

 

A Szakítós című antológia történetei nem feltétlenül csak a szerelemről, illetve annak végéről szólnak, hiszen hősei között van, aki egy kézicsapattal szakít, más egy iskolától, megszokott közösségtől vagy éppen egy országtól vesz búcsút. A novellákból kiderül ugyanakkor, hogy a szakítások nem feltétlenül mindig valaminek a végét, hanem ugyanennyire valaminek a kezdetét is jelenthetik. „A novellák között persze több olyan is van, amely kimondottan a szerelmi szakításra koncentrál, vagy abból indul ki. A legizgalmasabbak persze mindig azok, amikor ezek önmagukon túlmutatva mesélnek el valamit” – írtuk korábban a kötetről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.