Szívünk rajta – Háy János meseábécéje lett a hónap könyve

.konyvesblog. | 2018. június 19. |

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Júniusban Háy János Alfabéta és a negyvennégy rabló című ábécés meséje lett a hónap könyve.

Az olvasás és az ábécé rejtelmeibe vezet be Háy János Alfabéta és a negyvennégy rabló című mesekönyve, melyet Maros Krisztina illusztrált. „Miután a könyvek a mindennapjaink részévé válnak, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról a korszakról, amikor az olvasás még igazi misztérium volt. Háy János a jelek szerint tökéletesen emlékszik ezekre az időkre, és hősét biztos kézzel vezeti végig annak a titkos összeesküvésnek a stációin, melynek végén az ábécé betűi egy tökéletes rendszerré állnak össze” – jellemezte a kötetet a hónap értékelője, Ruff Orsolya újságíró, aki szerint az Alfabéta és a negyvennégy rabló műfajilag egyszerre kalandregény, olvasókönyv és meseábécé.

Ebben a hónapban még az alábbi könyvek kaptak matricát: Tony Wolftól a Nagyi meséi, Holly Webbtől Az elhagyott kiskutya, az Egy Zizi naplója című sorozat 10. része és A természet csodái című ismeretterjesztő kötet.

Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló - meseábécé

Manó Könyvek, 2018, 128 oldal, 3490 HUF

 

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket. A programba a kiadók által felterjesztett, friss megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Farkasházi Réka színésznő-énekesnő, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.