Szívünk rajta gyerek gyerekkönyvek d:book

Szívünk rajta – Girl power-kötet és klasszikus is kapott matricát

.konyvesblog. | 2018. augusztus 24. |

A Szívünk rajta programban Csukás Istvántól a Pom Pom legújabb meséi lett a hónap könyve (interjúnk a szerzővel ITT olvasható), emellett ebben a hónapban négy másik könyv kapott még matricát – mutatjuk őket.

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni

Naphegy Kiadó, 2018, 48 oldal, 2800 HUF

 

Ha volt a 19. századi magyar művelődéstörténetben ikonikus „lázadó lány”, akkor Hugonnai Vilma biztosan az volt. A grófi családból származó Hugonnai fiatalon férjhez ment, ám míg férje a családi vagyont herdálta, ő tanulni szeretett volna. Erre legközelebb Svájcban nyílt lehetősége, ahol orvosi diplomát szerzett, ám sok évbe telt, míg azt végre itthon is el tudta fogadtatni. Kertész Edina képeskönyve – az illusztrációkat Maros Krisztina készítette – az orvossá lett grófkisasszony életét meséli, aki küzdelmével nemcsak példát mutatott, hanem kitaposta az utat mások előtt is, lehetővé téve a nők számára, hogy orvosi egyetemre járhassanak. „A könyv ugyan egy lányról szól, aki orvos akart lenni, de azt tapasztaltam, hogy ha valakinek az élete önmagában nagyon érdekes, a fiúk is ugyanolyan kíváncsian olvassák, mint a lányok. És szerintem Hugonnai Vilma élete pontosan ilyen” – mesélte megkeresésünkre Kertész Edina.

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Bookline Könyvek, 2018, 208 oldal, 3999 HUF

 

Az erős önálló női karakterek köré építette könyvét Fodor Marcsi és Neset Adrienn. Az 50 elszánt magyar nő, amellett, hogy röviden felvázolja a benne szereplők életútját, rengeteg apró érdekességgel, adalékkal is szolgál. Az ötvenes listán az ismert nevek mellett (mint Veres Pálné vagy Brunszvik Teréz) rengeteg olyan női sors is helyet kapott, melyek itthon talán kevésbé ismertek. Fodor Marcsi így mesélt erről: „Sokkoló volt felfedezni, mennyi szuper, ám teljesen ismeretlen magyar női történet létezik. Olyan tudósaink vannak, akiknek a nevét se hallottuk soha, miközben igazi sztárok egy másik országban. Amerikában például tucatnyi iskola viseli Telkes Mária nevét, és az általa tervezett desztillátor a második világháborúban minden amerikai repülőgép elsősegélydobozába bekerült. Amrita Sher-Gil képeit India nemzeti kincsnek nyilvánította, és tilos őket kivinni az országból. Schwimmer Rózsa a világ első női nagykövete volt Svájcban.” Az illusztrációkat Rátkai Kornél készítette.

Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Pozsonyi Pagony, 2018, 81 oldal, 2990 HUF

 

Az Index újságírójának, Kalas Györgyinek az első gyerekregénye több fontos hívószót is tartalmaz, a legfontosabbak mégis talán ezek: Balaton, rejtély, nyomozás. Hőse egy Tilda nevű kislány, akit egy hosszúnak és unalmasnak ígérkező vakáció réme fenyeget, hiszen a barátnője elutazott, az anyukája pedig egész nap az éttermében főz. A fordulat akkor következik be, amikor kiderül, hogy valaki tönkre akarja tenni a családi éttermet. Ezt viszont már Tilda sem hagyja annyiban: elhatározza, hogy kinyomozza a rejtélyt, és még a főzőtudományát is megcsillogtatja. A nyári kalandokat Szalay György illusztrálta.

Herman Melville: Moby Dick

Herman Melville: Moby Dick - Klasszikusok magyarul-angolul

Napraforgó, 2018, 69 oldal, 1290 HUF

 

Folytatódik a Napraforgó Kiadó nyelvtanulóknak szóló sorozata: a kötetek az angol irodalom klasszikus, de fiatalok számára is érdekes történeteit dolgozzák fel olyan formában, hogy az egyik hasábban az angol, míg mellette a magyar szöveg olvasható. A gyerekek így nemcsak a szókincsüket és a nyelvtudásukat fejleszthetik, de megismerkedhetnek a világirodalom leghíresebb műveivel is.