Szerdára Szerb Antalt!

.:Benedek:. | 2012. február 22. |

Új, szerdánként jelentkező rovatunkban Szerb Antaltól közlünk elgondolkodtató, szórakoztató vagy éppen drámai sorokat.

Mivel Szerb Antal annyi mindenről olvasott és írt, könnyű dolgunk van. Elsőként a Milyenek ne legyenek a nők című írásából idézünk, amely voltaképpen a Pester Lloyd 1938 áprilisában közzétett körkérdésére adott tréfás válasza, de nemcsak a nők kerülnek benne szóba, hanem egy gyakran idézett beludzsisztáni közmondás is!


Kerényi Károly és Szerb Antal 1936-ban, Olaszországban

 

Lássuk, mit gondol Szerb Antal a gazdag nőkről:

 "Néhány évvel ezelőtt különösen szülői körökben még sokat beszéltek arról, hogy az embernek gazdag leányokat vagy özvegyeket kellene feleségül vennie. Akkor ugyanis még voltak gazdag emberek. Azóta ez a probléma akadémikus jellegűvé vált. (U.i, csak akadémikusok emlékezhetnek még arra, hogy valaha gazdag emberek is voltak.) Elvileg nem sokra tartom a gazdag nőket, de állítólag ilyenek is akadnak. Úgy képzelem, hogy ritkaságuk okából valószínűleg igen gőgösen viselkednek. Emlékszem egy régi, de gyakran idézett beludzsisztán közmondásra, amely így szól:»Olamet sinka ulka, Welemamid y'ugurmdaulka.« Vagyis: "Ha gazdag nővel találkozol, aki hét tevével és rendkívül ékes vagy válogatott kísérettel a közeli város felé tart, hogy a királynak születésnapja alkalmából szerencsét kívánjon – húzódj be egy fa odvába, és gondolj inkább arra, hogy május hónapjában mennyi csillag van az égen."

Egy rövid megjegyzés a szegény nőkről: 

"A szegény asszonyok szintén veszélyesek. Saját tapasztalatból tudják, hogy hogyan élsz – és ez megalázó."

És végül a buta asszonyokról:

"A buta asszonyok általában népszerűbbek, mint az okosok. Az ember gyakran igen megnyugtatónak, sőt üdítőeknek találja őket. Ez rendben is van, csak az a baj, hogy nem eléggé szavahihetőek. Hiába mondják neked, hogy te vagy a legokosabb és legtehetségesebb ember a világon, az ő ítéletükkel, sajnos, nem feltétlenül érheted be. És ez nagy hátrány."

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.