Stephen King: 11/22/63 (részlet)

.konyvesblog. | 2012. december 02. |

Az Európa Könyvkiadó karácsonyra jelenteti meg Stephen King legújabb regényeinek egyikét, a 11/22/63-at. A szokatlan cím 1963. november 22-re, azaz John F. Kennedy meggyilkolásának időpontjára utal, amely a huszadik század egyik legnagyobb amerikai traumája volt – a Pearl Harbor elleni támadás és a Világkereskedelmi Központ lerombolása mellett. King regényében a főszereplőnek – egy átlagos, amerikai kisváros angoltanárának – lehetősége van visszamenni a múltba, és megakadályozni a gyilkosságot.

Stephen Kingnek már 1972-ben eszébe jutott a történet ötlete, azonban akkor nem volt elég szabadideje a szükséges kutatómunkához, és még túl közelinek érezte a gyilkosságot, túl frissnek a sebet, amelyet okozott. Végül évekkel később vágott neki a munkának, és 2011-ben megjelent regényét a New York Times és a Las Vegas Review-Journal is beszavazta a tavalyi év legjobb művei közé. Sőt a Las Vegas Review-Journal szerint a 11/22/63 az elmúlt tíz év legjobb King-könyve.

Stephen King kiterjedt életművére jellemző, hogy még a nem egymás folytatásaként megírt kötetekben is felbukkannak korábbi könyvek, novellák szereplői. Világa összefonódik, történetei többnyire Maine államban játszódnak, szereplői keresztezhetik egymás útját. A 11/22/63 sem mentes az ilyen utalásoktól: a főszereplő 1958-ba érkezik vissza, és ellátogat Derrybe, ahol King Az című regénye játszódik.

A 11/22/63 egy nagyszabású thriller. Stephen Kingnek, aki nagyon sok könyvet és újságcikket olvasott el a Kennedy-gyilkosság témájában, határozott véleménye van a két legfontosabb, máig megválaszolatlan kérdéssel kapcsolatban: Lee Oswald húzta-e meg a ravaszt, és ha igen, ő volt-e az egyedüli tettes. Azonban utószavában óva int attól, hogy az olvasó a történetet egyértelmű igazságnak tekintse. King nem gyárt összeesküvés-elméleteket, csupán egy izgalmas, időutazós kalandot mutat be az olvasónak.

Az Európa Könyvkiadó két kötetben, Szántó Judit fordításában jelenteti meg 2012 decemberében a 11/22/63-at. RÉSZLET itt>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!