Gorillák és gyíkok Kulapesten

.konyvesblog. | 2012. december 06. |

A Kulo City eredetileg Stark Attila diplomamunkája volt, amit önállóan is kiadott a Roham Kiadó. A képregényből, képesregényből, street art kódexből Kostil Danila csinált filmet, amely decemberben a Daazo.com oldalon nézhető meg három részletben.

Stark Attila street art művész munkáit lehetett már ismerni a régi-régi Tűzraktérből, a ledózerolt Kultiplexből vagy az azóta már Lokál nevet viselő Dob utcai Mumusból -  a kocsmatúráin készített jegyzeteiből, rajzaiból készült a Kulo City című képregény, amelyben majomfejű hősök járják a budapesti dzsumbujt. “A valóság átfolyva az alkohol, a THC és a képzelet szűrőjén kissé megváltozik, a tér elgörbül, az emberek furcsa kismajmokká, gorillákká, gyíkokká alakulnak. (...) A Jean-Michel Basquiat munkáit idéző könyv izgalmas volt, legalább annyira, mint az, hogy mikét lehet a lazán kapcsolódó ábra- és szöveghalomból filmet forgatni. A Kulo Citynek ugyanis nincs története, inkább a 2000-es évek bohém szubkultúrájának lenyomata, úgy, ahogy az az egyik résztvevő körül kibontakozik.” - írta az Index korábban.

A Kulo City filmváltozatát először a Műcsarnokban mutatták be, majd a NextArtban egy kiállítás keretében lehetett megnézni, illetve limitált példányszámban DVD-n is elérhető volt. A 42 perces rövidfilm három részletben kerül fel a Daazo.com online videómegosztóra: az első részt (I like) december 6-án hozta a Mikulás, a második rész (I hate) december 13-án kerül fel, a befejező epizód (I want) pedig december 20. után lesz látható.

Ha nincs most 20 percünk az első részre, akkor kedvcsinálónak itt van egy részlet, amelyben a Budapesten megtalálható kakákat rendszerezi az elbeszélő.
“Budapest, rettentő szutyok hely, mégis itt élünk, kénytelenek vagyunk” - indul a Kulo City.  “A kisfilm a bulik, a lelkesültség és a letargia ezredfordulós Budapestjének lenyomata, mely egyszerre nemzedéki, vicces, ironikus, szemtelen, laza, mégis megrázó.” - áll a szinopszisban. Kocsmázások, haverok, utcaképek, festés, írás, megélhetés, barátnő, vágyak, álmok, csalódások, megcsalás, szerelem, félelem - ezekből a szilánkokból áll össze a Kulo City egy filmmé.

Lássuk az első részt:


Korábbi cikkek a Kulo Cityről:
Kritika a Kulo City könyvről
Kritika a Kulo City filmről: Kit érdekelnek a részeg majmok?  
Interjú Stark Attilával
Kritika a Kulo City folytatásáról

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.