Általános cikkek olasz krimi regény 2007 alexandra faletti

Snoopy és a pöcsös csajok

-czky- | 2007. augusztus 05. |
E-
Giorgio Faletti: Szemtől szemben a halállal, Pécs, 2007, Alexandra, 496 oldal, 2999 Ft

A Paulo Coelhóra nagyon hasonlító Giorgio Faletti úgy döntött, hogy a stílus hiányát klinkertégla-nagyságú könyvek publikálásával fogja ellensúlyozni. Hát, ha ez kell a bestsellerhez.

A Szemtől szemben a halállal minden bizonnyal kriminek készült, de leginkább egy B-kategóriás amerikai akciósorozat kínosan gyenge pilot-jára emlékeztet. Van itt minden: két, kezdetben egymásnak ellenszenves nyomozó, akik kényszerűségből társak lesznek, és persze megszeretik egymást, egyikük természetesen egy kiégett – ám titokban nagyon jó szívű – (ex-)zsaru, van autós üldözés, fejbelövés premier plánban. És Faletti nem bírt ellenállni a filozofálgatás kísértésének sem. Ez olyan mondatokban csúcsosodik ki, mint a „bármilyen aprókat is tud lépni az ember, mindegyik közelebb visz a célhoz”.

A rettegett sorozatgyilkos a Snoopy-képregények motívumait felhasználva szedi áldozatait. Ja, és persze mindenki Porschéval jár és Kleenex zsebkendőt használ. Egyszóval, tényleg minden van ebben a regényben, csak jellemábrázolás és atmoszféra nincs. A nyomozás helyszíneiről – New Yorkról és Rómáról – semmit nem tudunk meg: Faletti csak nagyképűen és semmitmondóan dobálózik az utcanevekkel, leírás semmi.

A Szemtől szemben a halállal semmilyen szempontrendszerben nem állja meg a helyét. Magyarul: pocsék. És nem lövök le nagy poént, ha elárulom, hogy a könyvben tényleg pöcse van a menyasszonynak.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.