Általános cikkek életrajz john le carré

Saját titkokkal teli világát tárja fel memoárjában John le Carré

.konyvesblog. | 2015. október 14. |

(Kép forrása)

Bár életének egyes momentumai vissza-visszaköszönnek regényeiben, életrajzi könyvet eddig még sosem írt a kémregényeivel világhírűvé vált John le Carré - egészen mostanáig. A The Pigeon Tunnel című memoár a tervek szerint jövő ősszel jelenik meg, ez pedig kiadója, a Penguin Random House szerint a szerző első olyan könyve lesz, amely nem fikció, hanem tényirodalom.

Az eredetileg David Cornwell névre hallgató író első nagy sikerét A kém, aki bejött a hidegről című kötetével aratta (olvass bele ITT), ezt megelőzően pedig a brit titkosszolgálatnak dolgozott. Életének kisebb-nagyobb részletei persze már eddig is ismertek voltak az olvasók előtt: A kém, aki bejött a hidegről megjelenésének 50. évfordulóján kiadott kötethez - itthon két évvel ezelőtt az Agave gondozásában jelent meg - például írt egy előszót, melyben le Carré beszámol a mű keletkezésének történetéről. Harmincévesen vetette papírra a regényt:

"A bonni angol nagykövetség fiatal diplomatájának álcájában kollégáim és az időm java részében magam előtt is titokban maradtam mint hírszerző tiszt.".

A titkosszolgálat a megjelenés előtt jóváhagyta a regényt: "méltányosan, bár vonakodva engedélyezték a megjelenést, mintha arra a következtetésre jutottak volna, hogy a könyv az elejétől a végéig színtiszta kitaláció, nincs alátámasztva személyes élményekkel, és ennek megfelelően nem minősül árulásnak". A világsajtó ezzel szemben nem pusztán hitelesnek találta a könyvet, hanem egyfajta "kinyilatkoztatásszerű üzenetnek" is tekintette "a túloldalról". John le Carré az újrakiadás előszavában leszögezte, hogy a regény megjelenésének napjától kezdve rájött,

"egyszer és mindenkorra rám sütötték: íróvá vedlett kém vagyok, nem írónak tekintettek, aki sok hasonszőrűvel együtt elvégezte a kiszabott munkáját a titkos világban, és írt róla".

A szerző ügynöke, Jonny Geller szerint le Carrét már évek óta győzködték, hogy írja meg az életét, őt azonban túlságosan lekötötte a regényírás. Az ügynök ígérete szerint a kötet választ ad majd a le Carré-regények néhány rejtélyére, bepillantást enged a kreatív elme működésébe, mesél a filmvilágban tett kiruccanásokról, és találkozásokat elevenít fel jókkal és rosszakkal.

Kapcsolódó cikkek:

50 éves A kém, aki bejött a hidegről

Saját apját írta bele az Egy tökéletes kémbe John le Carré

A kémek valósága - John le Carré világa

John le Carré a jövő héten tölti be a 84. életévét, és előzetes hírek szerint ő fogja narrálni a memoár hangoskönyvváltozatát is.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.