Általános cikkek életrajz john_le_carré

Saját titkokkal teli világát tárja fel memoárjában John le Carré

.konyvesblog. | 2015. október 14. |

(Kép forrása)

Bár életének egyes momentumai vissza-visszaköszönnek regényeiben, életrajzi könyvet eddig még sosem írt a kémregényeivel világhírűvé vált John le Carré - egészen mostanáig. A The Pigeon Tunnel című memoár a tervek szerint jövő ősszel jelenik meg, ez pedig kiadója, a Penguin Random House szerint a szerző első olyan könyve lesz, amely nem fikció, hanem tényirodalom.

Az eredetileg David Cornwell névre hallgató író első nagy sikerét A kém, aki bejött a hidegről című kötetével aratta (olvass bele ITT), ezt megelőzően pedig a brit titkosszolgálatnak dolgozott. Életének kisebb-nagyobb részletei persze már eddig is ismertek voltak az olvasók előtt: A kém, aki bejött a hidegről megjelenésének 50. évfordulóján kiadott kötethez - itthon két évvel ezelőtt az Agave gondozásában jelent meg - például írt egy előszót, melyben le Carré beszámol a mű keletkezésének történetéről. Harmincévesen vetette papírra a regényt:

"A bonni angol nagykövetség fiatal diplomatájának álcájában kollégáim és az időm java részében magam előtt is titokban maradtam mint hírszerző tiszt.".

A titkosszolgálat a megjelenés előtt jóváhagyta a regényt: "méltányosan, bár vonakodva engedélyezték a megjelenést, mintha arra a következtetésre jutottak volna, hogy a könyv az elejétől a végéig színtiszta kitaláció, nincs alátámasztva személyes élményekkel, és ennek megfelelően nem minősül árulásnak". A világsajtó ezzel szemben nem pusztán hitelesnek találta a könyvet, hanem egyfajta "kinyilatkoztatásszerű üzenetnek" is tekintette "a túloldalról". John le Carré az újrakiadás előszavában leszögezte, hogy a regény megjelenésének napjától kezdve rájött,

"egyszer és mindenkorra rám sütötték: íróvá vedlett kém vagyok, nem írónak tekintettek, aki sok hasonszőrűvel együtt elvégezte a kiszabott munkáját a titkos világban, és írt róla".

A szerző ügynöke, Jonny Geller szerint le Carrét már évek óta győzködték, hogy írja meg az életét, őt azonban túlságosan lekötötte a regényírás. Az ügynök ígérete szerint a kötet választ ad majd a le Carré-regények néhány rejtélyére, bepillantást enged a kreatív elme működésébe, mesél a filmvilágban tett kiruccanásokról, és találkozásokat elevenít fel jókkal és rosszakkal.

Kapcsolódó cikkek:

50 éves A kém, aki bejött a hidegről

Saját apját írta bele az Egy tökéletes kémbe John le Carré

A kémek valósága - John le Carré világa

John le Carré a jövő héten tölti be a 84. életévét, és előzetes hírek szerint ő fogja narrálni a memoár hangoskönyvváltozatát is.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.