Roberto Saviano: Zéró Zéró Zéró - A világot felforgató kokain nyomában (részlet)

.konyvesblog. | 2014. február 07. |

Zero HUN_small front cover_corrected 02.2014..png


Saviano új könyvének címe, a három egymás melletti nulla a drog tisztaságára utal. Regényszerűen megírt oknyomozó riportról van szó: a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatát mutatja be. A kötet rámutat a gazdasági világválság és a drogkereskedelem kapcsolatára is, azt fejtegetve, hogy a drogkereskedelemben megforgatott pénzek nélkül a legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezetek aligha élték volna túl a válságot...

„A kokainról írni olyan, mint használni. Egyre több hírt akarsz, több információt, érezni akarod a zamatukat, nem tudsz nélkülük élni. Függő vagy. Hiába követik a történetek az általános sémát, melyet már jól ismersz, elbűvölnek a részletek. Befészkelik magukat a fejedbe, és addig maradnak ott, amíg egy másik, hihetetlen, de igaz mozzanat át nem veszi a helyüket. Nincs mese, egyre inkább rászoksz, és reméled, hogy nem fognak jelentkezni az elvonási tünetek. Számomra ezek a hírek csak fellobbanó, és egy pillanatra elvakító lángcsóvák. Meg fülsiketítő robaj odabenn, a gyomromban. De miért csak én hallom ezt a robajt? Minél beljebb hatolok a kokain fehér poklába, annál nyilvánvalóbb, hogy az emberek semmit sem tudnak. Nem tudják, hogy a nagyvárosok alatt egy folyó hömpölyög, egy folyó, amely Dél-Amerikában ered, és Afrikán át minden irányba elágazik. Az emberek meg sétálnak Rómában a Corsón, Párizsban a sugárutakon, Londonban a Times Square-en. Nem hallanak semmit? Hogyan bírják elviselni ezt a zajt?"

Roberto Saviano új könyve olaszországi megjelenésekor (2013.ápr.05.) már 3800 napot töltött rendőri védelem alatt. Jelenleg – egy 2013. októberi olasz híradás szerint – új személyazonosságot és új lakóhelyet keresnek neki, hogy ismét hétköznapi életet élhessen. Elképzelhető, hogy ez az utolsó kötete. A szerző helyzetének rendkívülisége, első könyvének óriási hatása, valamint a mostani téma súlya az oka annak, hogy mind az európai, mind az amerikai kiadásokat várhatóan jelentős médiafigyelem kíséri ebben az évben.

A könyv eddig Olaszországban, Svédországban, Hollandiában, Csehországban (2013 vége) és Németországban (a héten) jelent már meg, a többi nagy európai és amerikai kiadás mind idénre van időzítve. Itthon 2014. április-május fordulójára tehető a kötet megjelenése.

A szerző

Roberto Saviano (1979- ) Nápolyban született. Az elmúlt években írt könyvei az oknyomozó újságírás csúcsteljesítményei, könyveiről és életét, egzisztenciáját alapvetően korlátozó, bátor kiállásáról a legfontosabb európai írók is elismerően nyilatkoztak, Umberto Ecótól Salman Rushdie-ig. Saviano új műve 2006-os első sikerkönyve, a Gomorra után 7 évvel jelenik meg. A nápolyi camorra világát bemutató Gomorra ötvenhárom országban összesen 10 millió példányban kelt el. 2006 óta Saviano szünet nélküli rendőri védelem alatt él a camorra halálos fenyegetései miatt. Az eltelt években több új kötete (oknyomozó és irodalmi egyaránt) is megjelent, és olyan díjakkal lett gazdagabb, mint a PEN és az Olof Palme-díj. Legfrissebb könyve is botrányokra és vitákra számíthat, mivel ugyanazzal a közeli látószöggel és erős kijelentésekkel dolgozik, mint a Gomorra.

Saviano Zero 1-23

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.