Legenda volt - Elhunyt Richard Matheson

.konyvesblog. | 2013. június 26. |

richard_matheson.jpg

Ha Richard Matheson nem írta volna meg legendás sci-fi, fantasy és horrorkönyveit, most szegényebbek lennénk egy Stephen Kinggel. King legnagyobb múzsája 87 éves korában hunyt el, és olyan, váratlan fordulatokkal és kétértelműséggel teli történeteket hagyott maga után, mint a Legenda vagyok, vagy A zsugorodó ember. Richard Matheson ironikus képzelete korszakalkotó sci-fi történeteket teremtett, mondta róla Steven Spielberg, Ray Bradburyhez és Isaac Asimovhoz hasonlítva nagyságát. Az író ma vette volna át az Academy of Science Fiction, Horror and Fantasy Films Szaturnusz-díját. A szervezet a díjat posztumusz adományozza Mathesonnak, és a fennállásuk harminckilencedik évfordulójára rendezett ünnepséget is neki ajánlják.

Matheson norvég bevándorlók gyermekeként született Allendale-ben, 1926-ban. Brooklynban nőtt fel, és zenei karrierről álmodozott, ám hamar a fantasy felé fordult.Már 8 éves korában megjelent egy írása a helyi Brooklyn Eagle című lapban. Tinédzserként látta a Drakulát, ekkor született meg benne a Legenda vagyok ötlete is. 1949-ben újságírásból diplomázott Missouri egyetemén. Feleségét, Ruth Ann Woodson, Santa Monica egyik strandján ismerte meg, 1952-ben házasodtak össze.

A horrort nem sötét kriptákba, és kísértetjárta kastélyokba pozicionálta, Matheson horrorja mindenhol ott volt. Csatatéren, repülőgépen, sőt még a könyvtárban is. Valós emberekről írt, valós körülmények között, valós környezetben. Sosem írt furcsa királyságokról, hidak alatt lakó óriásokról, és még sci-fi regényeiben sem voltak ismeretlen bolygók, vagy távoli jövő. Első regénye, a Hunger and Thirst évtizedekig kiadatlan maradt, első novelláját a Born of Man and Womant 1950-ben publikálta a The Magazine of Fantasy & Science Fiction című amerikai lapban. Négy évvel később megjelent első novelláskötete, és jött az áttörő siker, a Legenda vagyok, amelyben Robert Neville, az utolsó életben maradt ember küzd a túlélésért egy olyan világban, ahol mindenkit vámpírrá változtatott egy szörnyű járvány. 1950 és 1971 között több tucat horror, sci-fi és fantasy elemekkel tarkított történetet jelentetett meg.

Shag-00008.pngRészlet A hihetetlenül zsugorodó emberből

Termény író volt, számos könyvét megfilmesítették. A Legenda vagyok címűt például háromszor is. 1964-ben Az utolsó ember a földön, 1971-ben Az Omega ember, 2007-ben pedig az eredeti, Legenda vagyok címmel filmesítették meg. Matheson mindhárom adaptációt szívből gyűlölte. A zsugorodó ember című 1956-os regényében Scott Carey zsugorodott pár centissé sugárzás és vegyszerek következtében, ám ez látszólag egyszerű sztori sem maradt a főhős belső monológjai nélkül. (Matheson legnagyobb döbbenetére Hollywood A hihetetlenül zsugorodó emberre változtatta a címet a mozivásznon, de később az újabb kiadások is ezzel a címmel jelentek meg.) Az ötvenes években thrillereket is írt, a hatvanas évek elejétől pedig 16 epizódot forgatókönyvét gyártotta le Rod Serling Alkonyzóna című amerikai sorozatához. Ő írta a híres 1963-as, Nightmare at 20,000 Feet című epizódot is, amelyben egy Bob Wilson nevű ügynök fedez fel gonosz szellemet egy repülőgép szárnyára. Hiába próbálja figyelmeztetni a személyzetet, senki nem hisz neki, felesége pedig férje hat hónappal korábban elszenvedett ideg-összeroppanására fogja a hallucinációt.

Matheson éppen golfjátszmája közepén tartott, amikor értesült a Kennedy elnök elleni merényletről. Abbahagyta a játékot, és hazaindult, ám az út során folyamatosan követte egy teherautó. Ez inspirálta a Párbaj sztoriját, amiből később Steven Spielberg forgatott tévéfilmet. A filmet néhány új jelenet hozzáadása után moziban is bemutatták, de Mathesonnak mindig a televíziós változat tetszett jobban. Számos novella után 1971-ben tért vissza a regényíráshoz, megjelent a Hell House, amelyből két évvel később forgattak filmet The Legend of Hell House címmel. A Csodás álmok jönnek című regényéből készült film 1999-ben elnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscart.

Az író nem csak Kinget, és Spielberget inspirálta, az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice például az A Dress of white Silk című novella elolvasása után kezdett érdeklődni a vámpírok iránt. Ha nem olvastad a könyveit, vagy a történeteit, ha nem mond semmit a neve, még akkor is ismered Richard Mathesont, írta róla visszaemlékezésében a sci-fi író, Greg Cox. Bárhol a világon lehetetlen úgy felnőni, hogy ne találkoztál volna valamelyik munkájával.

Mathesont lánya, Ali bejelentése szerint otthonába érte a halált, olyan emberek között, akiket szeretett.

Forrás: DailyMail, Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.