Általános cikkek irodalmi radar

Radar – Filmszemlés pangás

sonnyK | 2009. január 26. |

Nemrég Golden Globe, hamarosan Oscar, közben meg Filmszemle, ki tud ilyenkor az irodalomra koncentrálni. Barátaink, a televíziós műsorszerkesztők biztosan nem. Aszály, ez lesz irodalmi fronton ezen a héten, a tévében biztos, de ha marad a jó idő, állítólag a hét közepéig még marad, akkor esetleg elmerészkedhetünk egy-egy irodalmi megmozdulásra, ne üljünk folyton a monitorok előtt.


Szász János-Csáth Géza: Ópium

Hétfőtől hétköznaponként háromszor az m1-en tartja magát a MobilVers, innentől viszonylag egyszerű a dolgom, ugyanis csütörtökig semmi említésre érdemes. Aztán csütörtökön a lehetetlen délutáni időpontban, 14:15-től az m2-n A múzsa csókjában Jókainé Laborfalvi Rózsa.
Pénteken az m1 szokás szerint Agatha Christie-t választja, ezúttal is két részben; Macska a galambok között 20:10-től, másnap 5 perccel később kezdődik a folytatás. Az m1-en még később 23:10-től egy nézhető magyar film, a Szász rendezte Ópium, Csáth Géza nyomán.

Szombaton már korán Mándy mesére ébredhetünk a Duna TV-vel, 8:35-től Csutak és a szürke ló. Délután az m2-n Jókai adaptáció 1935-ből, Az új földesúr, persze Somlay, persze Jávor. Előtte az m1 még 13:00 órától leadja a Szent Kristóf kápolnája című Galgóczi Erzsébet feldolgozást.
Vasárnap Gábor Andor színjátéka filmesül, Kerényi rendezésében 12:10-től az m1-en Ciklámen. Este készíthetik magukat, 20:40-től a Duna TV-n A londoni férfi, Simenon nagyszerű regényét Tarr Béla álmodta filmre, megjárta Cannes-t és az art mozik mélyét, most eljött a tévébe is, ne hagyják ki.

A rádióban ezen a héten nekem a hétköznap délutánok tetszenek: Petőfi Úti jegyzetek 13:23-tól az mr1-en. Az esti Rádiószínházban még tart az Arthur Gordon Pym, 20:04-től folytathatjuk a tengerész kalandjait. A Bartókon a héten zenélnek, az reménytelen ügy. A Kossuth még egy kis Nyugatozással vezet le szombaton 20:04-től Pesti csillagok.

Akkor egy kis kimozdulás! Szerdán Pesten az Írók Boltjában ÉS-Quartett lesz 19 órától, a most induló kritikai beszélgetés-sorozat témája most Spiegelmann Laura Édeskevés című regénye lesz, egy csomó okos ember, sok-sok okosat fog róla elmondani, az igazi az lenne, ha valami vita is lenne, jó lenne egy olyan irodalmi esemény végre, ahol nem az adoráló hangnem a kötelező. Másnap a Nyitott Műhelyben 21 órától Beszélő-est, amely a Levelek Farkas Péterhez címet kapta, innen nem nehéz kitalálni mi várható; levelek Farkas Péterhez, közreműködik Scherer Pepe. Ha még marad idejük egy kis múzeumra, akkor érdemes elmenni a PIM-be, ahol meghosszabbított Nyugat 100 kiállítás, Karen Blixen kiállítás egy helyen potom pénzért! Szép hetet!
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.