Putyin, Ugron, Vámos és tévésorozatok az új Könyves Magazinban

Valuska László | 2014. december 02. |

k8_cover_hdef (1).jpg

Megjelent a Könyves Magazin karácsonyi száma 104 oldalon: több oldal, több cikk, több kép. Gyorsan összefoglalom, miért érdemes keresni az új magazint (a Bookline-on, a Librikben és a Lapkernél lehet megtalálni). 

  • Erős nőkről, fantasztikus ősökről és Báthory Annáról beszél címlapinterjúnkban Ugron Zsolna, akinek másfél hete jelent meg A nádor asszonyai című regénye. Róla például nem tudtuk, hogy mindent imád, ami kosztümös, legyen az A Gyűrűk ura vagy egy sci-fi.
  • Az írás olyan, mint a sztriptíz, állítja Vámos Miklós, aki elsősorban önmagát teszi közszemlére a regényeiben. Sánta kutya című könyvét adta ki újra az Európa. Női és férfi mondatról, Tolsztojról és irodalmi nyelvről is beszélgettünk.
  • Öt exkluzív képet mutatunk a magazinban Radnótiné Gyarmati Fanni monumentális, kétkötetes naplójából.
  • Interjúztunk:

Malcolm Gladwell

Lionel Shriver

Irvine Welsh

Lackfi János

Rácz Zsuzsa

Vlagyimir Szorokin

Borisz Akunyin

  • A tévésorozatokból nagyon sok és jó történethez juthatunk hozzá, sok esetben a Trónok harca, a Sherlock Holmes vagy a Walking Dead átveszi az olvasás helyét is. A commentcomos Sixx a tévésorozat és az irodalom kapcsolatát, sikereit és bukásait mutatja meg, de részletesen felfejtjük a képregények tévés sikereit is. A True Detective-et kitaláló Nic Pizzolatto egy remek krimivel indult.

k8_s_tvopener.jpg

  • Mit olvas az orosz birodalom megalomán ura, Vlagyimir Putyin? Milyen az orosz irodalom most? És az ukrán? Gigaanyagunkban minden oldalról körbejárjuk a nagy birodalom irodalmát.

k8_s_russiaopener.jpg

  • Az egyik kedvenc írónkról, Kurt Vonnegutról szép portrécikkben emlékezünk meg, ha már megjelent magyarul az eddigi kiadatlan novelláit, a Kolombusz Kristófról szóló esszéjét és szövegtöredékeket összegyűjtő Éden a folyónál címá könyv.
  • A már szinte megszokott rovatainkban Weyer Balázs a kreatív rombolásról, Winkler Nóra a piros színű könyvborítókról ír, de megmutatjuk Kemény István íróasztalát és Fluor Tomi könyvespolcát is. Közvetlen hangnemről, egy wannabe rocksztár főhősről, a fejlődés nélküli fejlődéstörténetről mesél Háy János az újra kiadott novelláskötete, A bogyósgyümölcskertész fia miatt.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.