Programajánló - Szépírók Társasága Őszi Fesztivál 2007

m.anna | 2007. október 15. |
Tiltáson innen és túl
Független irodalmi csoportosulások a Kádár-korban

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, október 27-28

"Megvolt-e Magyarországon a Kádár-korban a szabad szervezkedés joga? Nem volt meg. És voltak-e művészek, akik mégis úgy tettek, mintha szabadon szervezkedhetnének? Voltak. Amikor kitaláltuk, hogy a Szépírók Társasága idei, negyedik őszi fesztiválja azokat az irodalmi csoportosulásokat mutassa be, amelyek a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig azzal képviselték a szabadság szellemét, hogy hol lapot alapítottak, hol meg műsorsosozatokat szerveztek maguknak, nem gondoltuk volna, hogy a bőség zavarával küzdünk majd.
Anélkül, hogy teljességre törekednénk, terveink szerint összesen tizenkilenc (!) ilyen csoportosulást mutatunk be két nap alatt. (...)
Akár a fesztivál címére ( Tiltáson innen és túl) gondolunk, akár a résztvevőket nézzük – azt látjuk, hogy a magyar irodalom folyamatos életet él. A Kádár-korban hiába próbálta meg a politikai hatalom egyénekre szakítani az élő és gyakran csoportosulásokban megnyilvánuló irodalom egészét. Ma pedig nem kell úgy tenni, mintha nem lettek volna akkor is alkotók, méghozzá sokan, akik normális irodalmi életet próbáltak élni, nem törődve párthatározatokkal és cenzori tilalmakkal.


Amit mi szívből ajánlunk:

Október 27. szombat

16 h. Kreatív felejtés (A Szépírók Társaságának Bipolar-programja)
Balla Zsófia, Garaczi László, Kukorelly Endre, Márton László, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos.

17.45 Irodalmi underground
Balaskó Jenő, Najmányi László, St. Auby Tamás, Ungváry Rudolf. Hangfelvételről: Erdély Miklós, Hajas Tibor, Molnár Gergely, Pécsi Zoltán/Algol László

Október 28. vasárnap

16 h Mozgó Világ
Reményi József Tamás, Esterházy Péter, Tamás Gáspár Miklós, Zalán Tibor

17.30 A Napló
Kornis Mihály, Forgách András, Várady Szabolcs

18.30 Lélegzet
Györe Balázs, Marno János, Miklóssy Endre, Tábor Ádám. Felvételről: Erdély Miklós, Keszthelyi Rezső, Rácz Péter

19.15 Rainer Mária Társaság
Abody Rita, Garaczi László, Kukorelly Endre, Németh Gábor olvassa fel Földényi F. László, Hekerle László, Kemény István, Márton László és Pál Ferenc írásait

20.30 Örley Kör
Esterházy Péter, Földényi F. László, Marno János, Ungváry Rudolf. Felvételről Rácz Péter

21.40 A LAP – A ’84-es kijárat
Kukorelly Endre, Garaczi László, Németh Gábor

A teljes, részletes program itt olvasható.


TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.