Programajánló: Janne Teller Semmijéről

vl | 2012. március 17. |

MODERN IRODALMI ESTEK A SKANDINÁV HÁZBAN
Házigazda: Babiczky Tibor

Folytatódnak a Skandináv Ház szervezésében a skandináv irodalmi estek. Legközelebb március 20-án 18 óra 30 perckor találkozunk! A helyszín ismét: Massolit Books and Café, VII. Nagy Diófa utca 30-32. Ezúttal Janne Teller: Semmi című botrányregényéről beszélget Babiczky Tibor és Varga Veronika. Janne Teller a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz, így személyesen is találkozhatunk majd vele.

"Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá." Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az osztálytermet. Osztálytársai erre elhatározzák, hogy nihilista társuknak bebizonyítják az ellenkezőjét. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. De először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze. Ezért a diákok azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak az új versenybiciklijét, Husseinnek az imaszőnyegét, Frederiknek a dán zászlóját. Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme.

Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik: Rikkének a copfjaitól, Gerdának a hörcsögétől kell megválnia. Kettejük még kegyetlenebb követelésekkel áll elő: Lis örökbefogadási oklevele, a kis Emil koporsója, egy kutyatetem és egy Jézus-szobor is az "értelem hegyén", a "Fontos Dolgok Halmán" végzi. Akkor vadulnak csak igazán el az események, amikor Sofie-nak az ártatlanságát, a tehetségesen gitározó Jan-Johannak meg az ujját kell feláldoznia. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség.

Csak Pierre marad flegma. Kineveti a kamaszokat, akik ilyen áldozatokra képesek, csak hogy megtalálják az "értelmet". Az osztálytársak éjszaka brutálisan bosszulják meg közönyét.