Presszó 2.0 - Hogyan tegyünk tönkre egy jó sztorit?

.:wendy:. | 2008. szeptember 28. |

Péntek este szerencsém volt megnézni az MTV új sorozatát (trailer itt), a Sas Tamás készítette új Presszót, néhány hete dvd-n is megnéztem az eredeti 1998-as filmet így még fájdalmasabb volt látni, milyen szánalmas másolatot kreált Sas Tamás és csapata a tíz évvel ezelőtti filmből, amelynek egyébként Németh Gábor mellett ő is forgatókönyv írója volt. A szerzőpáros most nem dolgozott együtt, meg is látszik az eredményen.


                                                                       fotó: MTV

Tíz éve egyetlen beállításból vették fel az egész filmet, a sorozatban is ragaszkodtak ehhez a köttött formához, csupán annyit nyitottak, hogy két fix kameraállás van, a pult mellett is játszódnak jelenetek, nemcsak az egyik asztalnál. A nagy újítás azt jelenti, hogy a pultban álló színész kénytelen a mögéje érkező szereplőnek háttal, nyakát kicsavarva, idóta és természetellenes pózban félig hátrafordulva beszélgetni. Igazán valósághű.

De ez még csak a kisebbik rossz, a gond azzal van, hogy mit is beszélgetnek: ha azt mondom, hogy semmitmondó párbeszédek sorjáznak egymás után, olyan életidegen mondatokkal, hogy csak pislogtam, akkor keveset mondok. Ami Németh Gábor forgatókönyvében frappáns és sítlusos volt, itt csak erőlködés. Kb. fogták a tíz évvel ezelőtti film dialógusait és szinonímák behelyezésével írtak belőlük még öt tucatot, valamit muszáj ennek a rengeteg, cél nélkül feltűnő színésznek a szájába adni. Már az első részből látszik, hogy a 12. végére is csak a 130 magyar nagyszerű színész pofavizitje ez az egész, értelmes (a meglepő és frappáns szavakra már gondolni sem merek) sztori itt bizony nem fog kikerekedni.

Az, hogy 2008-ban járunk csak az lcd tévéből látszik, meg hogy most profiterolet esznek, nem indiánert. A legélethűbb jelenet: a pókerezni érkező gimis társaságnak nem szolgál fel a pincér alkoholt, mert kiskorúak, ők pedig boldogon szürcsölik póker közben a kakaót. Aha. És az egészet megkoronázza, hogy két perccel később az egyikük a legtermészetesebb módon gyújt rá egy cigarettára.

Megértem, hogy fáj ez Németh Gábornak, mint valami szörpöt, úgy higították fel a történetét, és ráadásul tették ezt kollégái, kortárs íróink színe java: Cserna-Szabó, Darvasi, Egressy és még folytathatnám. Gratulálok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.