Pintér Béláé az Artisjus Irodalmi Nagydíj

.konyvesblog. | 2014. április 16. |

PINTER.JPGDrámák című kötetéért Pintér Béla kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett díjazták még Tompa Andreát, Takács Zsuzsát és Havasréti Józsefet. 2006 óta összesen 43 költő és író kapta meg az elismerést, az idei díjakat április 23-án adják át.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre a díjakat - a nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a művészek további alkotómunkájához. Éveken át a díjakkal járó pénzjutalom jelentette Magyarországon a legnagyobb összegű civil irodalmi elismerést, ám a szerzői jogi törvény 2012-es módosítása miatt az alkotóknak már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget. Ezért 2013-tól ezt a pénzt az egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át.

A 2014-es elismeréseket kapják:

Artisjus Irodalmi Nagydíj - Pintér Béla Drámák (dráma)
Artisjus Irodalmi Díj - Tompa Andrea Fejtől s lábtól (próza)
Artisjus Irodalmi Díj Takács Zsuzsa Tiltott nyelv (líra)
Artisjus Irodalmi Díj - Havasréti József Szerb Antal (monográfia)

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Pintér Béla kapja. Az 1970-es budapesti születésű színész, zenész, drámaíró, rendező saját társulatával mutatja be a többnyire önmaga által írott színműveket. A klasszikus drámai hagyományra épülő, eredeti, kortárs, a mai magyar társadalmat érintő, egyszerre megrázó és szórakoztató színpadi műveket alkot. Gyűjteményes kötetét a Saxum Kiadó 2013-ban adta ki Drámák címmel, amelyben több olyan híres műve is helyet kapott, amelyeknek színházi hírneve már az ország határain is túlra terjedt.

Tompa Andrea Fejtől s lábtól - Kettő orvos Erdélyben (kritikánk a könyvről ITT) című regényéért kap elismerést (Kalligram Kiadó). A kolozsvári születésű írónő második regénye két fiatal orvos-egyetemista történetét ábrázolja. Az önvallomásszerű könyvben lenyűgöző aprólékossággal tárul elénk az 1910-es évek modernizálódó Kolozsvárjának fizikai-eszmei forrongása, a hősök ellentmondásos kapcsolatrendszere, a Monarchia végidejének, valamint az első világháborút megelőző és követő évek pazar panorámája.

Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró négy ciklusból álló Tiltott nyelv (kritika a kötetről ITT) című verseskötetéért kap elismerést. Az 1938-ban született szerző a díj méltatása szerint ebben a kötetben megőrzi és továbbfejleszti sajátos hangnemét, amelyben a költő a közös beszéd emelkedettségével szólal meg, de többes száma a megsokszorozott magányé egy kopár világban.

Havasréti Józsefet Szerb Antal című monográfiájáért díjazza az Artisjus. A több mint hétszáz oldalas tanulmány a Magvetőnél jelent meg, amely egyszerre imponálóan alapos szakmunka és klasszikus, szépirodalmi mércével is mérhető irodalmi esszé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.