Péterfy atlétában feszít a konditeremben – Itt a Margó kisfilm

.konyvesblog. | 2015. június 02. |

 

Már csak egyet kell aludni, és indul az 5. Margó Irodalmi Fesztivál (Facebook, honlap), amihez a beharangozó kisfilm is megérkezett. Budapesten mindenki az irodalom nyelvét beszéli, legyen az Aegon-díjas író, 444-es újságíró, gyesen lévő kurátor vagy volt parlamenti képviselő. A Margó teljes kínálatát ITT tudjátok tanulmányozni, mi ezeket az eseményeket várjuk a legjobban.

Eni: Dragomán György egyszer elárulta, hogy el tud gitározni egy fél Johnny Cash-számot, de azt elfelejtettem tőle megkérdezni, hogy melyiket. Nagyon remélem, hogy a Cry me a River című estjén (június 6., 18:00, PIM) végre kiderül. Meg azt is, hogy a PIMben nem csak Hó Marci gitárja kerül elő. Semmiképpen nem hagynám ki az irodalmi élet Grumpy Catjének, Bodor Ádámnak programját, a Bodor körzetet (június 7., 18:00, PIM). És nem csak azért, mert egy piacra járunk. Szombat éjjel a Vörös Szalonra koncentrálódik majd minden figyelmem. Éjjeli horhos-koncert a PIMben, kevés tökéletesebb levezetést tudok elképzelni ennél. (június 5., 23:30, PIM,  Vörös Szalon)

Orsi: Aki még nem hallott arról, hogy a lengyel tényirodalom az új skandináv krimi, azzal szerdán a PIM Dísztermében randizunk (BEZ FIKCJI 2015. június 3. 18:00); a haladók Lidia Ostałowska június 5-i könyvbemutatóját se hagyják ki. Női szemszögből, egy cselédből lett orvos bőrébe bújva mesél Gorkij utolsó éveiről a Diavolina című kisregény: a világhírű író alakját és szerelmeit Spiró György és Nyáry Krisztián idézi meg és fel (június 7. 19:00 PIM). Spirónak amúgy nem ez az egyetlen jelenése a Margón: június 4-én az aegonos dream team tagjaként (Barnás - Csaplár - Esterházy - Péterfy - György) mond igazat A sántakutya különkiadásában (június 4. 18:00, Dumaszínház - Corvin sétány).

valuska: Nehéz ajánlani bármit a Margó programjából, hiszen fél éve szervezzük a fesztivált, kérünk fel írókat, költőket és zenészeket, adunk elő nekik hajmeresztő ötleteket. Palya Bea A nő című albumával Simon Márton, Kemény Zsófi és Horváth Kristóf lép párbeszédbe: lesznek együttműködések ismert dalokra, de Bea ötletéből kiindulva még az exeiket is megírják a fellépők. (június 3., 20:30, a PIM udvara) Tizenöt éve hunyt el Petri György, felkértünk egy sor remek költőt, hogy reflektáljanak a Petri-jelenségre vagy szövegekre, hogy elérjünk a napsütötte sávig. (június 5., 20:30, a PIM udvara) Az első Margón indult el a Rájátszás egy átlagos irodalmi programként, mára egy önálló, rendszeresen koncertező produkció lett. A Margón teljesen új csapat lesz látható: Szabó Benedek és Fehér Renátó, Áfra János és Korbusz Sonya+Nagy István, valamint Kemény Zsófi és Vitáris Iván. (június 6., 20:30, a PIM udvara) Irodalomközpontú zenés műsor, és még próbálják-próbálják.

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.