Általános cikkek krimi agave 2008 block

Öregedő bérgyilkos

picidzé | 2008. július 24. |

Lawrence Block –Bérgyilkos inkognitóban
B
263 oldal, 2580 Ft.

Először is elnézést kérünk olvasóinktól, trógerségem miatt csúszott a Bérgyilkos inkognitóban ismertetője, úgy lett volna jó, ha a rendkívül termékeny Lawrence Block 70. születésnapján jelenik meg 24-én, no de üsse kő. Hazánkban hamarabb jelent meg, mint bárhol máshol a világon, így kell ezt csinálni, kérem szépen. Boldog születésnapot Mr. Block!

Nekem a hazánkban megjelent Block-figurák közül mindig is Keller, a sztoikus bérgyilkos volt a kedvencem. Annak ellenére, hogy rengetegen írják Block-ról, hogy mekkora zseni, mivel sikerült szerethető karaktert alkotnia egy szociopata gyilkosból, de ez valahogy nekem sosem tűnt fel. Egyszerűen megfog a Keller-regények már-már idegesítő céltalansága, ahol minden szereplő mintha a Kellerre várva c. darab szereplője lenne, azzal a kis csavarral, hogy ő végül eljön.

A Bérgyilkos inkognitóban sztorijáról gyakorlatilag semmit sem lehet írni spoilerezés nélkül, legyen tehát elég annyi, hogy Kellert csőbe húzzák, menekülnie kell száznyolcvan dollárral (és pár bélyeggel) a zsebében. Tíz éve született a Bérgyilkos, ráadásul az csak egy novellafüzér volt, már csak emiatt is szembeötlő a különbség a korábbi könyvekhez képest. Kellert (vagyis Blockot) sokkal inkább foglalkoztatja a halál gondolata, illetve az alapvető kérdés, hogy mivel töltsük el azt az időt, amennyi adatott.

Kellemes olvasmány, ha az embernek akad egy szabad délutánja, az alatt ki is lehet végezni. Nem formálja újra a krimiről alkotott elképzeléseinket, de végig leköt, végig szórakoztat, intelligens és vicces is. Olvassátok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.