UPDATE - Nyerjen bazmegoló Mátyás királyt karácsonyra!

szily | 2008. december 28. |

Elragadtak minket a bejglik, zserbók és rántott halak, ezért csak most ocsudtunk fel a karácsonyi álomból. Gyorsan sorsoltunk is, megvannak a nyertesek, akiknek már mentek az emailek is. Gratulálunk tehát, könyvet nyert Vorák Anita, Bakos Zoltán és Barbócz Bálint.

A helyes válaszok pedig: 1) c 2)b 3)c 4)c

Soha vissza nem térő, igazi last minute karácsonyi nyereményjátékot dobunk fel a Könyvesblogon a Corvina kiadóval karöltve. Azok között, akik hétfőn éjfélig (figyelem, ez kevesebb, mint 24 óra múlva van) helyes választ adnak az alant olvasható négy tesztkérdésre, kisorsolunk három példányt E. Kovács Péter Hétköznapi élet Mátyás király korában című könyvéből. Hogy miért is érdemes ráhajtani, már azon kivül, hogy elég drága könyv és ingyér adják? Mert ez igazi meglepetéskötet, ami az alibiműfaj - népszerű, dúsan illusztrált, történelmi ismeretterjesztő egyveleg - határain messze túlmerészkedve igen szórakoztató képet ad arról, milyen lehetett földet művelni, írni, uralkodni, horgászni és szexuális partnereket hajkurászni az úgynevezett magyar aranykorban. Szerb Antal és Ráth-Végh István törvénytelen gyermeke semmit sem hallgat el. A teszt sikeres kitöltését megkönnyíti, ha elolvassák a Hogyan bazmegolt Mátyás király? című Index-cikket.

És akkor jöjjenek a kérdések, a válaszokat a blog postaládájába (konyvesblog at gmail.com) kérjük. A könyveket
kedden eljuttatjuk a budapesti nyertesekhez, a vidékiekhez az akció last minute mivolta miatt pár nappal később juttatfog befutni ez a príma karácsonyi ajándék.


Mennyit sikkasztott Ernuszt Zsigmond?

a. 800 dukátot
b. 2 szepességi várost
c. 10000 forintot
d. Többet, mint Zuschlag János

Ki volt Aragóniai Beatrix első férje?

a. Király Viktor
b. Mátyás király
c. Luxemburgi Zsigmond
d. Anjou Róbert

Ki volt Mátyás király legismertebb talpnyaló bérértelmiségije?

a. Dessewffy Tibor
b. Alessandro Barilla
c. Galeotto Marzio
d. Vitéz László

Ki volt Mátyás első felesége?

a. Anjou Tünde
b. Korvin Ottó
c. Podjebrád Katalin
d. Aragóniai Dundika
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.