Általános cikkek 2009 napi_kötelező

Napi kötelező+Valentin: Az ember tragédiája

.:wendy:. | 2009. február 14. |

Mi más is lehetne a GYÜMÖLCS-tematikában Valentin-napon (ízlés szerint Bálint-nap) a kötelező olvasmány: hát pesze, hogy Az ember tragédiája. Egymillióan írtak már Madách legnagyobb művének kulturális, történelmi és filozófiai mondanivalójáról, mi inkább csak leírjuk az első mondatot, ami eszünkbe jut a drámai költeményéről férfi-nő viszonylatban. Sekélyes, ez van.


                                                                                             forrás: szinhaz.hu

Wendy: Nekem mint nőnek az jut róla eszembe, hogy elmehetnek a fenébe, Éva végig csak szív.

Szomszédúr: Én mint férfi nem gondolok kb. semmit, csak hogy Isten nem túl jó fej. De mondjuk Éva jól csinálta, Ádám meg egy puhapöcs.

 
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.