Múzeumok Éjszakája a PIMben és az Ady Emlékmúzeumban

.konyvesblog. | 2013. június 14. |

Látványos cirkuszbemutatót, zsonglőriskolát, slam poetryt, és silent disco italianot is kínál a Petőfi Irodalmi Múzeum, ha útba ejted szombaton, a Múzeumok Éjszakáján. A Károlyi-kertben Weöres Sándorral kalandozhatsz a növő hold fényénél, az Ady Emlékmúzeumban pedig megtudhatod, milyen volt Csinszka, a halandó múzsa.

Nem is kell várnod sötétedésig, a program már 16 órakor elkezdődik. A palotatermekben zongorakoncerteket hallgathatsz, Berkoval és kortársaival, vagyis világhírű magyar fotósokkal ismerkedhetsz, megnézheted a Római vakációt, és 23 órától egy Karinthy-féle Éjféli kabarén is részt vehetsz, Csákányi Eszterrel, Elek Ferenccel és Kamarás Ivánnal.

A kerti színpadon 18 órától lógnak a szeren, Cocktail Cirkusz különkiadás, bónusz zsonglőriskolával. 20 órától slam poetry, Weöres Sándorral a középpontban. Majdnem mindenki ott lesz, aki számít, sőt még Kornis Mihály is felbukkan, bár arról nem szól a fáma, hogy ő is beszáll-e majd a slammelésbe. 22 órától szerezz egy fejhallgatót, és csörögj olasz filmslágerek dallamaira a a silent discon!

A Károlyi-kert is tartogat meglepetéseket, 22 órától, 30 percenként, kis csoportokban. A séta előzetes regisztrációhoz kötött, de a helyszínen is tudsz regisztrálni.

Öt különféle tárlatvezetésen is részt vehetsz. 18 órától  Kalla Zsuzsa és Adrovitz Anna kiállításrendezők vezetnek körbe a Felvételek rejtett kamerával – „Keressük Petőfit!” című kiállításon. Burger Barna és Gőbölyös Luca fotóművészekkel a szépség nyomába eredhetsz, Barna Imrével pedig Itáliában kalandozhatsz, ha nem is 8 és fél hétig, de egy óráig mindenképpen. 21 órától a rossz tanuló felel, a Karinthy-kiállításon pedig Szacsvay László igazít útba. Éjféltől vegyétek az irányt a teljesség felé, Weöres Sándorral és Gryllus Dániellel.

Az Ady Emlékmúzeumban, vagyis Ady és Csinszka hajdani otthonában 19 órától Novák János és Bornai Szilveszter dalolja a költőt. Rockenbauer Zoltán művészettörténész 21:30-tól tart előadást, Csinszka, a halandó múzsa címmel.

Az éjszaka folyamán BrinGONDOLÁval járhatod végig a GasztroSztrádát. Ha előtte a K:OZHELYben fejből megtanultad a kis irodalmi fröccshatározó minden tételét, akkor légy nagyon óvatos a kanyarodásnál!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.