Mit olvass, ha tetszett a Terápia?

Mit olvass, ha tetszett a Terápia?

Forgách Kinga | 2018. május 03. |

macsai_pal.jpg

(Kép forrása)

A Terápia egyértelműen az egyik legizgalmasabb és legjobb minőségű sorozat, ami valaha Magyarországon készült (bár az eredetije izraeli), ezért is szomorúak olyan sokan, hogy a harmadik évaddal lezárult Dargay András (Mácsai Pál) története. Mivel nekünk is hiányozni fog az egyedi módszerekkel dolgozó pszichológus, ajánlunk néhány könyvet, amelyek terapeuták módszereibe és magánéletébe engednek bepillantást.

Camilla Grebe - Åsa Träff: A terapeuta

Camilla Grebe - Åsa Träff: A terapeuta

Fordította: Erdődy Andrea, Animus, 2014, 368 oldal, 1990 HUF

 

Ahogy a Terápiában is előfordult, hogy Dargay minden szakmai tudása ellenére sem tudott segíteni egy páciensén, úgy ebben a könyvben is tragédiába torkollik egy nehéz múltú beteg élete. A megrázó eset nagyon megviseli Siri Bergmant, a harmincas éveiben járó pszichológust, és emiatt egyre inkább felerősödnek a szorongásai. A sorozathoz hasonlóan ez a pszichothriller is egy olyan terapeutáról szól, aki olykor nehezen birkózik meg saját indulataival és érzéseivel.

Edith Eva Eger: A döntés

Edith Eva Eger: A döntés

Fordította: Farkas Nóra, Libri, 2017, 421 oldal, 3999 HUF

 

A magyar származású holokauszt-túlélő, Dr. Eger nemcsak azt meséli el memoárjában, hogyan dolgozta fel saját traumáját, hanem arról is ír, hogy klinikai pszichológusként milyen módszerekkel segít másoknak problémáik kezelésében. A döntésben hasonlóan súlyos emberi történetekkel és izgalmas esetekkel lehet találkozni mint a Terápiában, a különbség csak annyi, hogy itt valóban megtörtént gyógyulásokról olvashatunk.

Karen Mack - Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Karen Mack - Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Fordította: Csonka Ágnes, Alexandra, 2013, 360 oldal, 3699 HUF

 

A regény a történelem egyik legnagyobb hatású pszichoanalitikusa, Sigmund Freud életének kihívásokkal teli időszakáról szól, azokról az évekről, amikor a szakma megbélyegzi a szexualitással foglalkozó elméletei miatt. A nehézségeknek – ahogy az lenni szokott – kihatnak a házasságára is, ráadásul a közelébe kerül egy olyan nő, aki a feleségével ellentétben csodálja és támogatja.

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Fordította: Torma Péter, Animus, 2016, 240 oldal, 3290 HUF

 

Dr. Jakob Jakobi sokban hasonlít a Terápia főszereplőjére: mindkettőjüktől elpártolt a szerencse, mindketten válni kényszerültek, és még a páciensek is elfordultak tőlük. Dargayhoz hasonlóan a regénybeli pszichológus is úgy érzi, csődöt mondott a szakmájában. Ebben az állapotban találkozik Abel Baumann-nal, egy szintén peches cirkuszi bohóccal, aki különös személyiségzavarban szenved: azt állítja, ő Isten, és jelenleg terapeutát keres.

A cikk eredetileg a Könyves magazin 2018/1. számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.