Megújul a Szívünk rajta
Szívünk rajta

Megújul a Szívünk rajta

.konyvesblog. | 2017. szeptember 06. |

szivunk_rajta.JPG

Nagy változások elé néz a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló, a szülők választását megkönnyítő program. 2017 augusztusától gyakrabban, havonta találkozhatunk az ajánlásokkal, ráadásul mostantól nemcsak a Bookline és az UNICEF oldalain, hanem országszerte a Libri könyvesboltokban és a Libri.hu-n is. A Szívünk rajta segít kiválasztani azt a könyvet, ami a gyerek korának, élethelyzetének, érdeklődésének leginkább megfelel.

A programba bekerülő új megjelenésű gyerek- és gyereknevelési könyveket szakmai bizottság  szemlézi, tagjai olyan szakemberek, akik több nézőpontból, és hozzáértő módon tudják kiválasztani a legizgalmasabb gyerek- és gyereknevelési könyveket: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településeken élnek.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy könyvet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet kapja, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát és amiket életkorokhoz kötve ajánl a szülőknek. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: mesél, segít, fejleszt, rád talál.

A program megújulásának első kiemelt könyve a fejleszt kategóriát kiérdemlő Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika 1. rész című könyv lett.

G.V. Szapgir, L.A. Levinova: Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika I.

Fordította: Láng Rózsa, Typotex Kiadó, 2015, 230 oldal, 3600 HUF

 

Bényei Judit, a MOME egyetemi docense szerint a Pipacska és Kockapaci kalandjai egyedülálló könyv, ami játékosan ismerteti meg az egészen kicsi, 3-4 éves gyerekeket a matematikai gondolkodás alapfogalmaival.

Az orosz szerzőpáros 70-es években írott könyve csöppet sem öregedett. A könyv az olvasáson túl további játékos együttlétet biztosít a szülő és gyerek számára, mert a tanultakat a mindennapi tevékenységek során és játék közben is élvezettel lehet gyakorolni. A történetek jól illeszkednek a kisgyermekek mindennapi életéhez. A könyv illusztrációi bájosak és jól közvetítik a kis történetek konfliktusait a tudásanyaggal együtt.

A program diákzsűrijének véleménye szerint L. A. Levinova és G. V. Szapgir könyve rendkívül nagy segítséget nyújt a szülők részére, hogy 4 év körüli gyermeküket megismertessék a matematika alapjaival. 2017 augusztusában a hónap kiemelt könyve mellett minden kategóriába került egy-egy alkotás.

Caroline Solé könyve, a kamaszokat megszólító, Rád talál kategória matricáját érdemelte ki. A Szavazz rám a fiatalokról szól és fiatalokról szól, és az internetfüggő társadalmat veszi górcső alá. A mesél kategóriába sorolt Tutankhamon átka című könyv azzal érdemelte ki a Szívünk rajta program matricáját, hogy játékosan vezeti be a fiatal korosztályt a történelem egyik izgalmas korszakába.

A segít kategóriát erősíti Kolozsi László Apufa című könyve, ami hiánypótló alkotásként az egyik legkomolyabb tabutéma, a gyász feldolgozásához, méghozzá egy nagyon közeli rokon halálának elfogadásához, megértéséhez nyújt pótolhatatlan segítséget.

A fában rejtőzködő apa is jobb, mint aki nincs ott soha

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy apuka, aki egy hideg áprilisi reggelen diófává változott" - a meseszerű kezdés dacára ez az egyik legszívbemarkolóbb első mondat, melyet az utóbbi időben gyerekkönyvben olvastam. Kolozsi László már az Apufa első oldalán nem hagy kétséget afelől, hogy ez...

Ruth Symes Bella Donna című könyve egy nem mindennapi kislány álmát, és annak a megvalósulását mutatja be. A történet varázslatosan szól az álmokról, barátságról, és persze az egyetlen igazi csodáról, a családról.

A szülőknek segít leginkább a Szép álmokat, gyerekek! című könyv, ami könnyen érthető és nem utolsósorban megvalósítható magyarázatokkal és példákkal segít az örök problémával, az alvási nehézségekkel küzdő kisgyerekes szülőknek.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]