Általános cikkek halál gyász tom_wolfe

Meghalt Tom Wolfe

.konyvesblog. | 2018. május 15. |

(Kép forrása)

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Tom Wolfe író-újságíró, a hatvanas években kialakuló new journalism egyik legfontosabb képviselője. Halálhírét megerősítette az ügynöke, Lynn Nesbit, aki elmondta, hogy az író egy fertőzés miatt került egy manhattani kórházba, és hétfőn elhunyt.

Wolfe első kötetével, az 1965-ben megjelent Kandírozott mandarinzselészínű áramvonallal robbant be a köztudatba. A kötetben a hatvanas évek popkultúrájával foglalkozó írásait gyűjtötte össze. A hatvanas években kialakult new journalism egy olyan új beszédmódot jelentett, amelynek célja az újságírás és a szépirodalom határainak elmosása volt.

Wolfe riportjaiban a gonzó technikájának megfelelően a szépirodalomra jellemző egyéni látás- és írásmóddal, stilizált nyelvezettel és az újságírásra jellemző precizitással írt. Kedvelt témái voltak a hippi mozgalom, a különböző alternatív művészeti irányzatok, a drogkérdés, a rasszizmus és a különböző szexuális irányzatok.

1968-ban megjelent első riportkötete, a The Electric Kool-Aid Acid Test (Savpróba), amely a hippigeneráció kultuszírójának Ken Kesey-nek életét és kábítószerhez való viszonyát mutatja be.

Számos riportkönyv - köztük az amerikai művészvilágról szóló Festett malaszt, és az amerikai űrhajózás kezdetéről írt az Igazak - után kezdett el szépirodalommal foglalkozni, első regénye 1987-ben jelent meg Hiúságok máglyája címmel.

Forrás: NYTimes