Általános cikkek 2008 ian mcewan

McEwan: Pofánvágós-szembeköpös-útszéli hang

.:wendy:. | 2008. március 09. |

"Nem szoktam igazán blogot olvasni. Nem szeretem ezt pofánvágós-szembeköpös-útszéli hangot az interneten. Nem szeretem, amilyen irányba változott az újságírás. Úgy tűnik, amikor az emberek tudják, hogy nem vonhatók felelősségre, amikor nincs szemkontaktus, sokkal gorombább, vadabb, agresszívebb hangot engednek meg maguknak, amely nem méltó az könyvkritikához" - mondta internetezési szokásairól Ian McEwan, akinek Booker-díjas regényéből, az Antonementből készült moziváltozat, Vágy és vezeklés címmel (az Ulpius újra kiadta).

A bemutató alkalmából a New Republic interjújában a szerző mesél a filmről, arról milyen stílusban szeret írni, a pesszimizmusról, és arról mi a véleménye a blogokról és az online könyvkritikáról.

McEwan már hozzászokott ahhoz, hogy könyvei megfilmesítésre kerülnek: "a Vágy és vezeklés volt az ötödik vagy hatodik könyvem, amit megfilmesítettek. Nem veszek részt a forgatókönyvírási folyamatban, mert ha beleszólnék, nem tudnám leküzdeni önzőségemet. Egyetlen egyszer próbáltam meg Az ártatlan (The Innocent) című regényemmel, amit John Schkesinger rendezett, de nagyon nehéz volt, mivel mindenki - a rendezőtől kezdve a látványtervezőkön át a színészekig - mindenki bele akart szólni a forgatókönyvbe. Jobb ha valaki kívülálló kezd a dologhoz. De nem vonom ki magam teljesen a folyamat alól: szeretem a forgatás hangulatát, az összmunkát."

A kijelentésre, hogy míg régen a pesszimizmus és a sötét elemek domináltak a regényeiben, ám utóbbi könyvei kifejezetten optimisták, így reagált: "Az ember változik, átlép dolgokon: gyerekei lesznek, bele kell törődnie, akár tetszik akár nem, hogy ez egy hatalmas belefektetés, amelynek később lesz majd meg az eredménye. Kicsit toleránsabbak leszünk ahogy öregszünk. A pesszimizmus egyszercsak olyan címkévé válik, amit már nem könnyű viselni, hiszen 21 évesen a pesszimizmus valami édes nemtörődömség, ám ahogy egyre idősebb az ember, kicsit érzékenyebb lesz és reménykedik, hogy a dolgok jól fognak alakulni.

És hogy melyik McEwan irodalmi stílusa? "Azt az irodalmat szeretem és olyan irodalmat akarok írni, ami a realizmusban gyökerezik, kifejezetten pszichológiai realista regényeket akarok írni. Nem érdekel a mágikus realizmus és a természetfeletti dolgok - gondolom ez az ateizmusomból következhet. Hiszen olyan nehéz megismerni még a világ legkézenfekvőbb törvényeit is."

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.