Mátyás király Gömörbe' - A litera tehetségkutató kisprózapályázata

Könyves Magazin | 2008. március 20. |

A Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht. a Litera.hu Kft. partnerségével a Reneszánsz Év keretében pénzdíjas kispróza-pályázatot hirdet meg kötettel nem rendelkező, fiatal alkotók részére Mátyás király Gömörbe' címmel. Olyan, minimum 3 flekkes kisprózai műveket várunk (novella, tárca, elbeszélés, karcolat, humoreszk stb. műfajban), amelyek új, mai olvasatai a Mátyás-legendának.

Tegyük fel, hogy legendás királyunk, az Igazságos Mátyás él, köztünk van: talán ő a biciklisfutár, a bankár, a zöldséges vagy épp a buszsofőr, a képviselő... De lehet, hogy csontkovács, vidéki lelkész, biztosítási ügynök, menedzser. Akár te is lehetsz...

A történelmi Mátyás király figuráját idők múltával felülírta a hagyomány - a nép közé vegyülő, a nagyurakkal szembeszálló, az egyszerű emberekkel barátkozó Igazságos Mátyás alakjának megteremtésével.

Meghívásos novellapályázatunk a mesék Mátyás királyának mítikus jellegét hangsúlyozandó, halhatatlannak feltételezi az elképzelt Igazságos Mátyást - így "Gömör" a mindenkori hétköznapok Magyarország-metaforájává válhat. Írd újra a történelmet! Olyan kitalált anekdotákat várunk, amelyek a köztünk élő Mátyás-mítoszt bővítik, ellenpontozzák vagy új vonásokkal gazdagítják, ironikus fénybe állítják, tagadják vagy erősítik.


Terjedelem: minimum 3 flekk (4500 karakter)

A pályázati művek és a szavazás számára a litera külön site-ot működtet.

A tehetségkutató pályázatra beérkezett írásokat neves kritikusokból, irodalmárokból álló zsűri bírálja el. A zsűri tagjai: Angyalosi Gergely, Babarczy Eszter, Keresztesi József, Németh Gábor, Szilasi László. A pályázati site-on közönségszavazást is rendezünk.


A pályázat menete:

A pályázatok beérkeznek: 2008. április 14. 10 óráig.

A litera szerkesztősége előzsűrizi a pályázatokat.

A legjobb 25-50 munkát a litera publikálja a pályázati site-on.

A közönségszavazás ideje: 2008. április 18. és április 25. délután 4 óráig

Ezzel párhuzamosan a neves kritikusokból és irodalmárokól álló zsűri elbírálja a beérkezett, előzsűrin átesett pályázati munkákat.

A legjobb első három mű díjban részesül, amelyet a 2008-as Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adunk át.

I. díj: 100.000 Ft

II. díj: 70.000 Ft

díj: 50.000 Ft

Közönségdíj: értékes könyvutalvány

A legjobb pályaművek bekerülnek a litera Téli Könyvvásárra tervezett Mátyás-antológiájába.

A kötetben 50 felkért szerző prózai munkáját és a tehetségkutató pályázat legjobbjainak műveit adjuk közre. Az elfogadott és kötetben megjelentetni kívánt pályaművek honoráriuma: 30.000 Ft.

A művek beérkezési határideje: 2008. április 14., hétfő reggel 10 óra

A határidőn túl érkezett művek nem vesznek részt a pályázaton.

A műveket csatolt word vagy rtf formátumban, emailen a következő címre várjuk: litera@litera.hu

Kizárólag valós, működő email-címről és teljes néven fogadunk el pályázatot.

Eredményhirdetés: 2008. április 27., 10 óra – Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris, Szabó Magda Terem.

Az első három díj és a közönségdíj átadására a felkért magyar írók és a nyílt pályázatra elfogadott művet beküldő pályázók jelenlétében, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor.

Litera – az irodalmi portál

litera@litera.hu – www.litera.hu

További információ: Nagy Gabriella produkciós vezető, nagygabi@litera.hu

Budapest, 2008. március 13.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.