Lovasi: Kevesebbet akarok blöffölni

Valuska László | 2014. június 04. |

Lévai Balázs: Lovasi - Idáig tudom a történetet

Libri Könyvkiadó, 400 oldal, 2014, 3990 Ft

Fotó: Valuska Gábor

Kedden mutatták be Lévai Balázs új könyvét, a Lovasi - Idáig tudom a történetet címűt. Az Átrium kétszer megtelt, órákig álltak sorban a rajongók a dedikáláshoz. A könyvbemutató valóban zenés revü volt, amit Horváth Gergő, az MR2 Petőfi Rádió műsorvezetője vezetett. Lovasit még soha nem láttam picinek, de ez nagyon jót tett neki a bemutatón. A Kossuth-díjas énekes könyvborítóját tegnap helyezték ki a Nyugati téri Skálára.

Lévai több könyvet is jegyez már, de minden bizonnyal ez volt a legnehezebb munkája. A Bestsellerben tuti könnyebb volt a Nobel-díjas sztárírókat levadászni a világ különböző pontjain, mint másfél évig Lovasi életén dolgozni. Miért gondolom ezt? Mert a végeredményt látva Lévai belebújt Lovasi bőrébe, vett egy nagy levegőt és átlényegült. 2012 decemberében egy disznóvágáson két pálinka után dőlt el, hogy megcsinálják a könyvet. Lovasinak a döntésben segített, hogy "ez volt az utolsó értékesíthető tétel a Lovasi-portfólióban".

Szórakoztatóan zajlott az este, néha Leskovics Gábor, Kispál András, Szabó Attila zenéltek, néha Nagy Ervin olvasott fel az életrajzi regényből. 

"Látnom kellett magamat kívülről" - mondta a könyv főszereplője, aki sokat tanult a könyvből magáról: "Kevesebbet akarok blöffölni". Az Idáig tudom a történetet Lovasi életét meséli, és így a Kispál és a borzét is, sőt valamennyire a rendszerváltás Magyarországáét is. Lovasi a könyv előszavában arról beszél, hogy ő annyira elviselhetetlen, hogy nem barátkozna magával. És ez nem csak vicc volt, a könyvből tényleg ilyen kép alakul ki az énekesről, de ez nem baj, nem szobrot állítottak neki.

Nagy rock and roll könyvet ne várjunk Lovasi életrajzától, mert Pécsen nem lehet ugyanazt az életet élni, mint Keith Richardsnak az éppen aktuális turnéállomáson vagy a nyaralójában, jegyezte meg Lévai. A rocksztár léttel hullámzó életmód is jár, a lázas, izgalmas turnézást csendes, nyugodt vidéki családi élet váltotta. Nőkről lesz szó a kötetben, a családi életet átitató hazugságokkal, a füves sztorikig. "Helyi rocksztárnak lenni jó, mert mindig megkínálnak (fűvel). Soha nem kellett vásárolni, talán Amszterdamban.

A Kispál és a borz sikereiből elsősorban a dalszövegek lettek kiemelve, a könyv is sokat foglalkozik velük, a hátsó borítón Nyáry Krisztián komoly kortárs költőnek nevezi Lovasit. "A hülyeség rejtélyesnek tűnik" - mondta erre Lovasi: "Vannak sorok a mai napig, amiket nem értek, pedig én írtam."

A beszélgetés során kiderült, hogy Lévainak még mindig vannak kérdései Lovasihoz, és ennél szebb dolgot másfél éves közös munka után nem tudok elképzelni. Lovasi meg kénytelen volt szembesülni életével, ami azért nem volt teljesen vidám: "nem jó érzés, hogy az ember életét be lehet szorítani 400 oldalba".

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.