Szívünk rajta gyerek d:book

Logopédiai, ismeretterjesztő és mondókás könyv a Szívünk rajta-matricások között

.konyvesblog. | 2019. január 31. |

A kiemelt könyv mellett minden hónapban több gyerekkönyv is matricát kap a Szívünk rajta-programban. Januárban Igaz Dóra gyerekregénye lett a kiemelt könyv (ITT írtunk róla részletesebben), most pedig bemutatjuk a matricásokat is.

Magyarné Antal Nikolett: Répa, retek, mogyoró

Magyarné Antal Nikolett: Répa, retek, mogyoró, ill.: Szalay György

Manó Könyvek, 2018, 41 oldal, 2490 HUF

 

A Segít kategóriában kapott matricát Magyarné Antal Nikolett könyve, amely a logopédiai foglalkozásokra járó gyerekeknek és szüleiknek próbál segíteni. A Répa, retek, mogyoró című könyv arra emlékezteti a gyerekeket, hogy nincs mitől tartaniuk, és nem kell szégyellniük, ha valamit nem tudnak elsőre helyesen kimondani. A kötet hőse például hamar felfedezi, hogy a logopédián csupa érdekes dolog történik – például buborékot fújnak, pingponglabdát táncoltatnak és oroszlánokkal üvöltenek versenyt –, nem mellesleg pedig azt is egykettőre megtanulja, hogyan kell ropogtatni azt a bizonyos R-t.

Angela Weinhold: Vallások a világban

Angela Weinhold: Vallások a világban

Fordította: Gulyás Lelle, Scolar Kiadó, 2018, 16 oldal, 3750 HUF

 

A Fejleszt kategóriában szerepel a Ravensburger ismeretterjesztő sorozatának vallásokkal foglalkozó kötete, amely az óvodás és kisiskolás korosztály számára is érthető módon mutatja be az öt világvallás (hinduizmus, buddhizmus, judaizmus, kereszténység, iszlám) tanításait. A gazdagon illusztrált kötet rengeteg titkos ablakot is rejt, melyeket kihajtva a gyerekek újabb és újabb információk birtokába jutnak.

Jon Scieszka: Frank Einstein és a Villámkéz

Jon Scieszka: Frank Einstein és a Villámkéz, ill.: Brian Biggs

Fordította: Gyurkovics Máté, Könyvmolyképző Kiadó, 2018, 176 oldal, 2499 HUF

 

Jon Scieszka könyvének hőse egy Frank Einstein nevű feltaláló, aki Klinkkel és Klankkal megépíti a Villámkezet, amely ingyenes vezeték nélküli áramot tudna biztosítani Midville összes lakójának. Csak az a kár, hogy minden valamirevaló történetben akad valaki, aki keresztülhúzza a hős és barátai gondos számításait... A hónap értékelője, Farkasházi Réka könnyednek és humorosnak nevezte Scieszka könyvét, és úgy vélte, még azokat az olvasókat is rabul ejti, akik azt gondolták magukról eddig, hogy nem szívesen kirándulnak az energia világába.

Gróh Ilona: Jöjj ki, napocska!

Gróh Ilona: Jöjj ki, napocska!, ill.: Horváth Ildikó

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 180 oldal, 3999 HUF

 

Gróh Ilona neve összeforrt a Ringatóval, ebben az antológiában pedig azok a játékok, mondókák, hangutánzók kaptak helyet, melyeket a gyerekek és a szüleik a foglalkozásokról már jól ismerhetnek. A kötetben mindemellett megtalálhatók még Nemes-Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor klasszikusai, illetve a kortársak közül Varró Dániel, Nyulász Péter és Tóth Krisztina legkisebbeknek szóló művei is. „Gróh Ilona szerepe vitathatatlan abban, hogy az ölbéli játékok reneszánszukat élik manapság. (...) Én arra biztatom a szülőket, hogy használják ezeket a mankókat, de legyen bátorságuk saját játékokat, mondókákat, dalocskákat költeni” – hangsúlyozta értékelésében Farkasházi Réka.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.