KVÍZ: Mindent tudsz A nagy Gatsbyről?

.konyvesblog. | 2013. május 18. |

Összeállítottunk egy rövid kvízt F. Scott Fitzgerald híres regényéről, a héten mozikba került A nagy Gatsbyről. A filmet az egyik legfontosabb amerikai regénynek tartják, de vajon mi mennyit tudunk róluk? 

10 kérdésre kell válaszolni. A legtöbb jó választ adó között könyvet sorsolunk ki. Alább a kérdéssor, mindegyik kérdésnél be kell ikszelni az egyik mezőt, ne felejtsd el megadni az emailed, és ha végeztél, a submittel küldheted el a helyes válaszaidat.

UPDATE
A helyes válaszok a következők:

1) Milyen kapcsolat fűzi egymáshoz a narrátor Nick Carrawayt és a regény női főszereplőjét, Daisy Buchanant?
- rokoni szálak, másod-unokatestvérek

2) A regényben Long Island melyik – fiktív – részén található Jay Gatsby impozáns háza?
- West Egg

3) Gatsby a hétvégéken pazar estélyeket ad, a vendégeket pedig szinte menetrendszerűen szállítják New Yorkból Long Islandre. De milyen jármű szállítja őket?
- a házigazda Rolls-Royce-a

4) Daisy férjének, Tom Buchanannak szeretője van – mi a nő keresztneve?
- Myrtle

5) Hol találkozik végül Gatsby és fiatalkori szerelme, Daisy Buchanan?
- Nick házában

6) Melyik évben jelent meg A nagy Gatsby?
- 1925-ben

7) A harmincas évek második felében Fitzgerald Hollywoodban is szerencsét próbált, forgatókönyvíróként próbált meg érvényesülni. Melyik nagy stúdió szerződtette?
- a Metro-Goldwyn-Mayer

8) A regény 1974-es filmváltozatában ki játszotta Gatsbyt?
- Robert Redford

9) F. Scott Fitzgerald 1940-ben váratlanul szívrohamban hunyt el, mindössze 44 éves volt. Ötödik regényét már nem tudta befejezni, az végül posztumusz kiadásban 1941-ben jelent meg. Mi volt ennek a műnek a címe?
- Az utolsó cézár

10) A 66. cannes-i filmfesztivált a legújabb Gatsby-film nyitotta meg – de ki rendezte ezt az adaptációt?
- Baz Luhrmann

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.