Közkincs lett Sherlock Holmes

.konyvesblog. | 2014. június 17. |

klinger.jpgLeslie Klinger

A chicagói fellebbviteli bíróság döntése szerint Arthur Conan Doyle 1923 előtt publikált 50 Sherlock Holmes-írása már közkincsnek számít. Ez annyit jelent, hogy a skót szerző hagyatékának kezelője már nem kérhet jogdíjat a művekre való hivatkozás miatt.

A bírság határozatának értelmében a briliáns nyomozóról szóló korai munkák, a Holmesra, segítőtársára, dr. Watsonra, ősellenségére, Moriarty professzorra vonatkozó leírások, a 221B Baker Street és Holmes kokainfüggősége sem tartoznak már az amerikai szerzői jogvédelem hatálya alá. A bíróság úgy értékelte,  nem volt ok arra, hogy a jogok lejárta után meghosszabbítsák az amerikai szerzői jogi rendelkezéseket a művekre. Richard Posner bíró indoklásában úgy fogalmazott: a Holmes-munkák közkinccsé válása arra bátoríthat más írókat, hogy írjanak új történeteket a régi szereplőkkel. Ha a Doyle-hagyaték javára döntöttek volna, az az alkotás gátja lehetett volna.

A  határozat egyúttal Leslie Klinger, a The New Annotated Sherlock Holmes című gyűjteményes kötet és más új keletű Holmes-könyvek szerkesztőjének győzelmét is jelenti. Klinger korábban ötezer dolláros jogdíjat fizetett a Doyle-hagyatéknak, de perbe fogták, amikor az In the Company of Sherlock Holmes című újabb kötetért már nem volt hajlandó fizetni. Mivel a Doyle-hagyaték azzal fenyegette meg a kiadót, hogy leállítja az eladásokat az Amazonon, illetve a Barnes & Noble-nél, a Pegasus Books megtagadta a könyv publikálását. Klinger ügyvédje a döntés után nagyon elégedett volt, és azt nyilatkozta, hogy "a szerzői jogoknak van kezdete és vége, nem lehet őket a végtelenségig kiterjeszteni."

Így már csupán tíz olyan 1923 és 1927 között keletkezett Holmes-történet maradt, amelyek szerzői jogai majd 95 év letelte után évülnek el. Doyle 1930-ban hunyt el.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.