Általános cikkek 2006 prae

Középkori underground

florescu | 2007. november 11. |
A-
Udvariatlan szerelem – A középkori obszcén költészet antológiája, szerkesztette Bánki Éva et al., PRAE.HU, Budapest, 2006, 318 oldal, 4990 HUF

Ha eddig kíváncsiak voltunk a régebbi korok pajzánságaira, esetleg vaskos trágárságaira, akkor Villon vagy Boccaccio szerzeményeiből mazsolázgathattunk, bár a mi Janus Pannoniusunk is elpöttyentett egy-egy versikét Orsolyája csodás puncijáról (Csorba Győző után: mindzsójáról) vagy a pápák heréjéről két remekműve megírása között. Hazánkban elismert középkor-kutatóknak és egy rakás nyelvzsonglőr fordítónak köszönhetően most itt van az a versgyűjtemény, amiben az elejétől a végéig kornyadó dorongokról, házsártos kurvákról, vihart keltő fingásokról, anális behatolásokról van szó, de megtudhatjuk, miért is fontos a makkidény, és hogy miért jár a muzulmánoknak is a szex.

Eddig is sejthettük, hogy valami nagyon nem stimmel a tartózkodó középkori szerelemmel: hogy lehet az, hogy a „sötét” középkor őrületei közepette – legalábbis a fennmaradt szövegek tanulsága szerint – a szerelem olyan hihetetlenül szűziesen működött? Miközben keresztes lovagok harcoltak térdig vérben a hitért, és vetették el a kereszténység magját (a sajátjukkal együtt), valamint járványok pusztították ki a korabeli népesség javát és vérfertőző nászból született uralkodók gyilkolásztak kényükre-kedvükre, addig a szerelmespárok a lovagi erkölcsök és a vallással átitatott mindennapok szabályai szerint turbékoltak. Ruha alól kivillanó hamvas vállak még csak-csak. De csókok? Esetleg egy-egy kósza mellbimbó? Nem!

Nos, ha beleolvasgatunk az antológia előszavába, vagy a fejezetek előtti rövid és tömör irodalmi felvezetőkbe, akkor kiderül hogy az „udvari szerelem” kontextusában valóban nem fért meg az ilyesmi. Az „udvariatlan szerelem” azonban más tészta volt: a természetesen létező pajzán /vad/ trágár dolgokat ugyanúgy megörökítették, csak hát ezek publikálása ugyebár akadályokba ütközött.

Kötetünkben felbukkan egy-két ismert név, de többnyire az eddig háttérbe szorított szerzők viszik a prímet. A korabeli Európa több nyelvének képviselői sorakoznak föl, és minden új fejezetet egy bevezető indít. Híresebb műfordítóink mellett több fiatal kapott szerepet a könyv elkészítésében, akik – számolva azzal, hogy a kötet teljes joggal leginkább magyarításokról és nem műfordításokról beszél – ugyanúgy megtalálhatók a névmutatóban, mint Dante, Chaucer vagy Jakub Al-Muhadzser. A nyers, szókimondó stílusú szövegek olvasása közben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy – akár tetszik, akár nem – ezek a versek ugyanúgy egy kor lenyomatai, mint az Isteni színjáték vagy Walther von del Vogelweide nibelungizált alexandrinban írt költeményei. Az Udvariatlan szerelem egy remek csapat hiánypótló kötete, egyszerre szépirodalom és a korabeli underground mesterremeke, aminek olvasásához mottóul Aquitániai Vilmos és a fülszöveget jegyző Esterházy után én is csak azt tudom mondani: „haljon minden pinaőr könnyű halált!”.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.