Általános cikkek könyvtár 2011

Könyvtárak a világ ellen

.:Benedek:. | 2011. április 12. |

Világszerte sanyarú idők járnak a könyvtárakra: forrásokat vonnak meg, csökken a látogatószám, és az e-könyvek is sosem tapasztalt kihívásokat jelentenek. Amerikában sem más a helyzet, számos intézmény a fennmaradásért küzd, és még a New York-i Közkönyvtár is veszélyben van.

 

Posta és könyvtár, Scott Bar, Kalifornia

 

Robert Dawson 1994 óra fényképezi az Egyesült Államok könyvtárait, Floridától Alaszkáig, Kaliforniától Illinois-ig, ezekből nyílt most kiállítás San Franciscóban. A fotók nemcsak azt mutatják meg, hogyan küzdenek a bibliotékák a felszínen maradásért, hanem azt is, hogy a könyvtárak sok helyen még ma is az adott városok, települések szerves részei. A posztunkban is mutatott fényképeken például láthatunk olyan házat is, amiben posta üzemel, vagy olyat, ami a helyi lőtér bejárati csarnoka.

 

Lőtér és könyvtár, West Wendover, Nevada

 

A kiállításról bővebben itt olvashattok, Dawson könyvtáras és egyéb fényképeiből pedig itt láthattok válogatást.

 

 Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.