Általános cikkek könyvhét 2008

Könyvhét, könyvek, satöbbi

KálmánG | 2008. június 06. |

Itt van újra a Könyvhét, idén is vacak idővel, mint tavaly is az első napon. Mindenkit arra biztatunk, hogy ennek ellenére látogasson ki, ha teheti. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy inkább a monitor biztonságos fénye mellett kísérné figyelemmel az eseményeket, akkor íme egy gyors áttekintés a Könyvhét újdonságaiból.

Az előző két posztban is foglalkoztunk már a Könyvhét kiadványaival, így például külön posztban írtunk a Kalligram kiadó megjelenéseiről, Florescu kolléga pedig egyéb izgalmasabb kiadványokról írt. Következzék most egy újabb áttekintés.


Nádasdy Ádám: Prédikál és szónokol


A Magvető gondozásában jelent meg Nádasdy Ádám költő, műfordító legújabb könyve, a Prédikál és szónokol. Nádasdy Ádám az ELTE Angol Nyelvészeti Tanszékének tanára, saját bevallása szerint mégis a magyar nyelvvel foglalkozó publikációit tartja a legérdekesebbeknek. Ez a kötet a 2003 és 2007 közt megjelent nyelvészeti tárgyú írásait tartalmazza.


Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése


A Jaffa kiadó igazán izgalmas kiadvánnyal állt elő, kimeríthetetlen téma, szinte mindenki felkapja a fejét már a cím hallatán is. Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című olvasmányos stílusú könyve sikamlós kérdésekre keresi a választ (Miért vannak nemek? Mit vár a nő a férfitól? Valóban evolúciós melléktermék az orgazmus?), miközben az evolúciós pszichológia nézőpontjából vizsgálja a férfiak és nők kapcsolatát.

 

Závada Pál: Idegen testünk


Legutóbbi regénye, A fényképész utókora után a Magvető kiadónál most megjelent Závada Pál régóta várt, új regénye, az Idegen testünk. A regény a második világháború korában játszódik. 1940-ben egy fényképész-műteremben gyűlnek össze a főszereplők, akiken keresztül ismerteti, boncolja, elemzi Závada a XX. század meghatározó időszakának történelmi kérdéseit.

 


Kányádi Sándor: Egyberostált versek és műfordítások II.

 
A Helikon kiadó folytatja Kányádi Sándor életművének kiadását. A 2007 novemberében megjelent első kötet után most a Könyvhétre jelent meg az Egyberostált versek és műfordítások második kötete, mely Kányádi Sándor 1973 és 2002 között írott szövegeinek gyűjteményét tartalmazza.

 

 

 

Naomi Novik: Őfelsége sárkánya


Naomi Novik fantasy-kalandregényével állt elő az Agave kiadó. Naomi Novik 1973-ban született New Yorkban. A Brown Egyetemen tanult angol irodalmat, de végül a Columbia Egyetemen írta szakdolgozatát informatikából. Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide című számítógépes játék tervezési munkálataiban ő is részt vett. Ez a regénye 2006-ban jelent meg, igazi nyomozós-üldözős bestseller, mely a napóleoni háborúk izgalmait fűszerezi meg irdatlan méretű mesebeli hüllőkkel.

  

Vicki Baum: Hotel Sanghaj


A Trivium egy érdekes kötetet dobott piacra. Egy olyan 20. század elején élő szerző regényét, akit állítólag még Thomas Mann is nagyon kedvelt. Az osztrák származású írónő, Vicky Baum több mint 50 regényt írt, ezekből több film is készült. A Hotel Sanghaj egy luxus szállodában véletlenül összeverődött társaságról, egyes tagjainak furcsa sorsáról szól. Van itt orosz emigráns, angol arisztokrata, költészetrajongó japán hivatalnok. A regény a kínai polgárháború korában játszódik.

 

Juhász Ferenc: Pacsirta a szívben


A Kossuth kiadó Juhász Ferenc új époszát jelentette meg. Igazi költészetrajongóknak, fanatikusoknak való darab, aki olvasott már Juhász Ferenc époszt, az tudja, hogy nem éppen könnyed irodalomról van szó. Ráadásul ez a kötet nem csak nyomtatott, hanem kéziratos formában is közli a költőmester szövegét: a nyomtatott szöveget a másik oldalon kíséri a szerző által írt kézirat.

 

Kepes András: Matt a férfiaknak


Neveljünk-e zsenit gyerekünkből? És ha igen, hogyan? Érdemes-e iskolába járni? Ki döntse el, mi legyen a gyerekből? Tehetségesebbek-e a férfiak a nőknél? Kepes András könyve többek között ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik. A kötet a sakkról, családról, nőkről szól. A szerző ugyanis éveken át kísérte Polgár Juditot, a sakktörténet egyik legfontosabb női alakját, s beszélgetéseiből, élményeiből készült el ez a kiadvány.

 

Puránák – A hindu legendairodalom gyöngyszemei


A Corvina Kiadó Könyvhéti kiadványa hiánypótló darab. Az indiai irodalom eddig hanyagolt műfajával, a puránákkal foglalkozik, gyűjtemény, válogatás. A puránák mítoszok, a név jelentése (régi történetek) is erre utal. A világ teremtésére, az istenek és isteni bölcsek genealógiájára, és a királyok leszármazásának és dicső tetteinek megörökítésére vonatkozó történetek. Jelentős forrásai a hindu kultúrának, elsőrangú források a téma iránt érdeklődő kutatók, olvasók számára.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.