Általános cikkek d:book könyvesblokk margó2018

Könyvesblokk: Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

.konyvesblog. | 2018. június 04. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_20.jpg

Szerdán kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál, ezért rendhagyó könyvesblokkunkban ezúttal a rendezvény fellépőinek friss megjelenéseiből válogattunk. Így mindenki kedvére előolvashatja a legújabb magyar prózai műveket, szóljanak bár egy lemur visszatéréséről, egy betegség történetéről vagy egy zombifilmben játszó színészről.

Térey János: Káli holtak

Térey János, Káli holtak

Jelenkor Kiadó, 2018, 534 oldal, 3999 HUF

 

Lássuk be, Térey-rajongónak lenni egyszerre hálás és nehéz feladat: hiába színezed egy csomó ismerősödnek a kibervilágban a háborús tájban játszódó, sztoriközpontú, zseniális Paulust, vagy a vakítóan fehér apokalipszist, A legkisebb jégkorszakot, ha elkedvetlenednek, amikor kiderül, hogy versbe vannak szedve. Most viszont jó hírem van mindazok számára, akit a verses regények elriasztottak: az Aegon Művészeti Díjas Térey János megírta első prózaregényét Káli holtak címmel, ami a Füst Milán Színház fiatal színészéről, Csáky Alex szól, aki egy zombifilmben kap főszerepet. Hahó, téreysták, előre, most mindenkit meg lehet fertőzni! Az elvárások komolyak voltak, de Térey lendületesen meséli el a párkapcsolat-munka-művészet hármasságában elvesző Csáky felemelkedését és örlődését. Ráadásul a személyes út- és válaszkeresésnek szórakoztató díszlete a zombiapokalipszis, vagyis a filmforgatás. A Saul fiára és a választásokra is kitérő művészregény alapvetően a színházi világban játszódik, aminek Térey nagyon jó ismerője: jelentős kritikai és közönségsikereket ért el a Krétakör Nibelung-lakóparkja a Sziklakórházban, a Radnóti Színház Asztalizene-előadásán még a budai White Box vendégei is megfordultak, a Pap Andrással közösen írt Kazamaták az egyik legjobb ‘56-ról szóló színmű.A szerző nem képeslapként használja a Káli-medencét, hanem tényleg bejárja, megérti és megmutatja, miért izgalmas természeti táj, és hogyan változtatja meg a Provence-ot és Toszkánát üvöltöző, dzsentrifikálódott budapesti nép. Ahogy minden Térey-regénynél, úgy most is egy elég sokszínű tablót kapunk arról a társadalomról, aminek mi magunk is tagjai vagyunk.

Mikor? 2018. Június 7. 19:00 PIM udvar

Garaczi László: Hasítás - Egy lemur vallomásai V.

Garaczi László: Hasítás - Egy lemur vallomásai 5.

Magvető Könyvkiadó, 2018, 155 oldal, 2999 HUF

 

A lemur visszatér! Ötödik alkalommal léphetünk be Garaczi László önéletrajzi alapokon nyugvó regényfolyamába, ami érintette már a gyerekkort, az iskolai időszakot és a katonaságot is. A Hasításban összekavarodnak az idősíkok, ugrálunk múltban és jelenben, a regény beszél az írásról és az elbeszélő harmincas éveiről is. Garaczi hozza a sztorikat, az izgalmas mondatokat és a játékot, amitől a lemur-sorozat igazán nagyszerű: mi az önéletírás, mi a fikció, kik is vagyunk mi, akik elbeszéljük az életünket.

Mikor? 2018. Június 6. PIM Díszterem

Szvoren Edina: Verseim

Szvoren Edina: Verseim - Tizenhárom történet

Magvető Könyvkiadó, 2018, 212 oldal, 3299 HUF

 

Elhallgatott félelmekből és nyíltan vállalt kegyetlenségből építkeznek Szvoren Edina legújabb novellái. A Verseim kíméletlen történeteiben „benne van az erőszak a levegőben”, a szereplőket a gyilkolás és a fájdalomokozás természetes ösztöne mozgatja. A félszemű D.J. szemrebbenés nélkül öli sorra a denevéreket, egy barátnő elhagyná szerelmét az árnyéka miatt, egy csapat fiú rejtélyes csomagot vonszol végig a városon. A különös atmoszférájú szövegek az emberi bűnök széles tárházát, mint a mindennapi élet magától értetődő részeit mutatják be. A furcsaságokkal és titkokkal teletűzdelt szövegekből ugyanakkor feltűnően hiányzik a bűnhődés és a bűntudat.

Mikor? 2018. Június 6. 19:30, PIM Díszterem

Szilasi László: Luther kutyái

Szilasi László: Luther kutyái

Magvető Könyvkiadó, 2018, 288 oldal, 3499 HUF

 

Saját betegsége történetét írta meg legújabb regényében Szilasi László, ami néhány éve, mindenféle előjel nélkül furakodott az életébe. Ahogy könyve elején megjegyzi, egyszer csak váratlan helyzetbe került, „aktuálisan nem működött” az agya. Kiesett két nap. Hogy mi történt előtte, utána, és persze közben, azt töredékekből próbálta összeilleszteni, meg emlékfoszlányokból, a sajátjaiból és másokéból. Az emlékezet fehér foltjait, a felejtés okozta hiányokat pedig – az írói szándék szerint – néhol belakja a képzelet.

Mikor? 2018. Június 9. 17:30, PIM Díszterem

Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Prae.hu, 2018, 280 oldal, 2990 HUF

 

Huszonhárom éve minden ősszel együtt tölt egy hétvégét egy tizennégy fős baráti társaság. Még a gimnáziumból ismerik egymást, az évenkénti találka pedig egyfajta közös rituálévá vált, amit nem hagy ki senki, csak ha nagyon muszáj. Az idei találkozó feszültségtől terhes hangulatban indul, az első napnak ingerült megjegyzések, ideges cicaharc lesz a vége. Másnap reggelre látszólag lenyugodnak a kedélyek – a döbbenet akkor lesz úrrá a társaságon, amikor az egyik volt osztálytársukat holtan találják a teraszon. A völgyből kijutni nem tudnak, segítséget hívni képtelenek, a kérdések száma viszont egyre nő. Ki lehetett a tettes, mi motiválta, és ha ki is derítik, hogyan lesznek képesek szembenézni a ténnyel, hogy egyik társuk gyilkosságra vetemedett?

Mikor?: 2018. Június 9. 18:30, PIM Lotz-terem

Milbacher Róbert: Léleknyavalyák - Avagy az öngyilkolás s egyéb elveszejtő szerek természetéről

Milbacher Róbert: Léleknyavalyák - Avagy az öngyilkolás s egyéb elveszejtő szerek természetéről

Magvető Könyvkiadó, 2018, 240 oldal, 3499 HUF

 

Hummel József nyugalmazott városi alkapitány kellemes és felettébb eseménytelen kávézását egy aprócska hír tette tönkre, melyre ráadásul a házasodási rovatban bukkant. A név egy évekkel korábban lezárt ügy emlékét idézte fel, és az 1847-es év „egy bizonyos eseményét hívta elő elméje egy eddig lezártnak hitt szegletéből”. Czakó Zsigmond színész és „drámai költő” egy szerkesztő lakásán főbe lőtte magát, ám utólag nagyon úgy tűnik, hogy a megrázó öngyilkosság részleteit nem tárták fel elég gondosan, és a nyomoz óhatóság, így maga Hummel is, számos hibát vétett. A régi ügy felderítésére indított új nyomozás az egykori alkapitány életét is fenekestül felforgatja, miközben Hummel az öngyilkosság lélektanának és filozófiájának megértésére is kísérletet tesz.

Mikor? 2018. Június 10. 15:30, PIM Vörös szalon

Krusovszky Dénes: Akik mi nem leszünk sosem

Krusovszky Dénes: Akik mi nem leszünk sosem

Magvető Könyvkiadó, 2018, 544 oldal, 3999 HUF

 

Egy autóbaleset, egy veszekedés, egy vallomás, egy forradalom és egy nyári éjszaka története ér össze Krusovszky Dénes első regényében, amely több generáció sorsán keresztül mesél a döntések és a kollektív emlékezet jelentőségéről. Az Akik már nem leszünk sosem az idősíkokkal való játékra épít, és a múlt mozaikkockáiból rajzolja ki a jelent: a szálak egy 1956-os kisvárosi tüntetéstől egészen egy 2017-es agyvérzésig vezetnek. A regény főhősének, Bálintnak a sorsfordító történések következményeképp szembe kell néznie önmagával és azokkal a lehetőségekkel, amelyeket elszalasztott az élete során. Igazán felnőtté viszont csak akkor válhat, ha megtanulja cipelni saját felelőssége súlyát.

Mikor? 2018. Június 9. 20:00, PIM Vörös szalon 

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek

Jelenkor Kiadó, 2018, 4999 HUF

 

Mi az, hogy Palics? – kérdezte Szilárd Leó egy Magyar László nevű helytörténésznek írt levelében. Új regényfolyamának első részében Tolnai Ottó kísérletet tesz rá, hogy megválaszolja, szétbeszélje, szétírja. Az olvasónak olybá tűnhet, hogy Palics egy véget nem érő teleregény, ahol természetes környezetében ismerhet meg mindenkit, aki korábban Tolnai-versben fő- vagy mellékszerepelt, esetleg Tolnai-felolvasáson vagy -kötetbemutatón szóba került. T. Olivér (a palicsi leopoldbloom) két steril pohárért indul a gyógyszertárba, és közben néha elkalandozik a figyelme, Kisinyovtól egészen Konstancáig. Közben gyeplabdacsapat lesz a Zentai úti temető menekültjeiből, kongresszust ülnek a kongresszusi kellékek készítői és az alsónadrágból előkerül egy citromkemény, kénszín teniszlabda.

Mikor? 2018. Június 10. 17 óra, PIM Díszterem

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.