Általános cikkek ken follett

Ken Follett A katedrálisának folytatása: 1120 oldal és 1,3 kiló

Valuska László | 2007. október 01. |

Folytatódik a középkori krimi: a héten megjelenik Londonban az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb történelmi regényének, Ken Follett A katedrális című művének folytatása, írta az MTI.

Az 1989-ben kiadott alapmű - eredeti címe: "The Pillars of the Earth" - világszerte átütő sikert aratott, és csaknem húsz év múltán is folyamatosan kelendő. A történet a XII. századi Angliában kezdődik, és középpontjában egy katedrális évtizedekig tartó viszontagságos építése áll.

A cselekmény azonban innen minden elképzelhető irányban elágazik: rendkívüli korhűséggel és érzékletességgel tárul az olvasó elé a középkori élet minden nyomorúsága, durvasága, mocska. A valós történelmi személyiségeket - köztük II. Henrik királyt, és a meggyilkolt, majd szentté avatott érseket, Becket Tamást - is felvonultató történet háborúk, éhínségek, trónöröklési harcok, egyházi belvillongások, halálos végű intrikák sorozata, a legpuritánabb emberi tisztességgel és nem csekély adag romantikával elegyítve.

A történet 1174-ben ér véget - hogy másfél évszázaddal később, 1327-ben folytatódjék. A rajongók által jó ideje várt, szerdán megjelenő új kötet cselekménye szintén Kingsbridge-ben, a katedrális városában kezdődik. A World Without End (szó szerinti magyar fordításban: Vég nélküli világ) címet viselő könyv teljes sztoriját a Macmillan kiadó természetesen hét lakat alatt őrzi a megjelenésig. Annyi azonban a kedvcsináló előzetesből tudható, hogy négy gyermek sorsa fonódik össze véletlenül valamilyen sötét titokkal, amelyet egy levél tartalmaz, és amely már a regény elején két ember halálát okozza. Meghatározó eleme a sztorinak az emberiség történetének eddigi legpusztítóbb pestisjárványa, a XIV. századi Fekete Halál is.

Follett hosszas kutatómunka után 2005-ben látott hozzá a folytatáshoz, és alapos munkát végzett: a World Without End angol változata 1120 oldalas, a kemény borítású változat 1,3 kilót nyom.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.