Általános cikkek költészet napja

Kemény István: Szélsőséges dalocska [Költészet napja]

Könyves Magazin | 2008. április 11. |

Kemény István,

1961-ben született Budapesten, magyar-történelem szakon diplomázott 1993-ban. 1984-ben jelent meg első kötete, a Csigalépcső az elfelejtett tanszékekhez, de igazi idollá a második kötet, a Játék méreggel és ellenméreggel tette. Budapesten él feleségével, és három gyermekével. Verseket, esszét, kritikákat, forgatókönyvet írt, egy prózakötete is megjelent. A kortárs irodalomban betöltött szerepét azonban nem lehet megítélni csak díjai, vagy publikációi alapján. Nyitottsága és odafigyelése, amivel a fiatalabb generáció felé fordul, ikonikus személlyé avanzsálta a pályakezdők körében.


Kötetei:  

Csigalépcső az elfelejtett tanszékekhez; (versek) Eötvös Lóránd Tudományegyetem,Budapest, 1984;  Játék méreggel és ellenméreggel; (versek) 1987; Az ellenség művészete;  (regény) Holnap Kiadó,Budapest, 1989; Témák a Rokokó-filmből; (versek) Holnap Kiadó,Budapest, 1991; A koboldkórus; (versek) József Attila Kör – Pesti Szalon Könyvkiadó, Budapest, 1993; A Kafka-paradigma (Vörös Istvánnal közösen), Széphalom Könyvműhely. - (Dialógus 4.) Budapest, 1994; A néma H (versek) Pesti Szalon Könyvkiadó, Budapest, 1996; Család, gyerekek, autó (próza), Palatinus Kiadó  Budapest, 1997; Valami a vérről(válogatott versek) Palatinus Kiadó, Budapest, 1998; Hideg (versek) Palatinus Kiadó,Budapest, 2001; Élőbeszéd;(versek) Magvető Kiadó,Budapest, 2006

Kortás Irodalmi Adattár

Honlap

Szépírók társasága


Szélsőséges dalocska

Fasisztát festesz a falra,
barnának és feketének,
gonosz és csúf az arca.
Fasisztát festesz a falra,
szinte lelép a hallba,
ügyes vagy, szívem, szép lett.
Fasisztát festesz a falra
barnának és feketének.

Kicsit hasonlít hozzám,
bár nem vagyok fasiszta.
Nem baj, ilyen lett most már.
Kicsit hasonlít hozzám,
de főleg a kamaszlány
os, vad, túlzásaidra.
Kicsit hasonlít hozzám,
bár nem vagyok fasiszta.

Most várod, hogy megtagadjam,
meg is tagadnám, hogyne,
ha nem múlna semmi rajtam.
Most várod, hogy megtagadjam
a műved, szívem, na jó, de
majd mit tagadok, ha baj van?
Ha nem múlna semmi rajtam,
komolyan venném, hogyne.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.