JÁTÉK: Nyerj páros jegyet az Őrült szerelemre!
Általános cikkek játék

JÁTÉK: Nyerj páros jegyet az Őrült szerelemre!

Valuska László | 2015. március 10. |

hauamo_18.jpg

„Ez a beteg lélek beteg remekműveket írt, borzalmasan nagyszerű alkotásokat” - írta Szerb Antal Heinrich von Kleistről, aki 1811-ben öngyilkosságot követett el. Kleist írta például a Kohlhaas Mihályt - a címszereplő igazságvágyát, csalódottságát, megtörését és bosszúját mindig nagyon erősnek éreztem, egyébként nagyjából pont azért, amiért az Összeomlás című filmet is szerettem. Március 12-én Őrült szerelem címmel mutatja be a Cirko Film a 2014-es cannes-i filmfesztivál Certain Regard versenyszekciójában szerepelt alkotást, amire most 3x2 db páros jegyet sorsolunk ki a Cirko Film felajánlásából. 

Mit kell tenni?

1. válaszolni a kérdésre

2. elküldeni a választ a konyvesblogKUKACgmailPONTcom emailre

3. várni a március 12-i sorsolást (a nyerteseket a Könyvesblog Facebook-oldalán és direktben is értesítjük)

A KÉRDÉS:

Melyik korábbi, a Cirko Film által forgalmazott, Arany Pálmát is nyert filmben szerepelt a Heinrich von Kleistet alakító színész?

Őrült szerelem
(Amour Fou, romantikus osztrák film, 2014, 96’) (16)

Berlin, a romantika kora. Az ifjú költő, Heinrich a szerelem által próbálja különös módon legyőzni az elkerülhetetlen halált, de nem sikerül szkeptikus unokanővérét, Marie-t bevonnia öngyilkossági tervébe. Megpróbál felülemelkedni Marie érzéketlensége feletti elkeseredésén, amikor véletlenül megismerkedik Henriette-tel, aki egy üzletfelének a felesége. Heinrich ajánlata eleinte vonzónak tetszik a fiatalasszony számára – de csak addig, amíg halálos betegségére fény nem derül. Az Amour fou romantikus film, amelyet Heinrich von Kleist 1811-ben elkövetett öngyilkosságának története ihletett.

Bemutató: 2015. március 12.

Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott!

Rendező: Jessica Hausner
Forgatókönyvíró: Jessica Hausner
Operatőr: Martin Gschlacht
Vágó: Karina Ressler

Szereplők:
Christian Friedel (Heinrich)
Birte Schnoeink (Henriette)
Stephan Grossmann (Friedrich Louis Vogel)
Sebastian Hülk (Sophie)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.