Általános cikkek 2008 irodalmi radar

A rádióban sem lesz irodalom

sonnyK | 2008. december 15. |

Múlt héten véget ért a Doktor Zsivágó, úgyhogy erre a hétre a mentő ötletekből is kifogytam. Az irodalom téli álomra szenderült a tévében, csak remélni tudom, hogy egyszer még felébred. Nem akarok hitegetni senkit, előre szólok, a rádió sem tartogat túl sok izgalmat, azért lássuk mi az a kis kevés, ami mégis lesz:

Hétfőn az m1 a kitartást és némi elhivatottságot igénylő időben szokásos módon jelentkezik a Nyugat-műsorral. 23:00 órától a Nemzeti Színház Babits-estjével csempésznek majd egy óra irodalmat a lagymatag estébe. Lassan elmúlik rólunk a centenárium, úgyhogy nyílván ennek is búcsút mondhatunk pár hét múlva. Hétfőn azért még a Filmmúzeum is erőlködik: V. Henrik az ugyancsak lassan szokásossá váló Shakespeare-napon. Az 1944-ben készült feldolgozást ki más készíthette volna, mint Sir Laurence Olivier, 21:00 órától.

Aztán eseménytelen hétköznapok jönnek, még egy szerencsétlen Dickens-feldolgozást se tudnak levetíteni így a közeledő karácsony ürügyén. Nem baj, csak kihúzzuk valahogy. Végre eljön a péntek és Azazel, ami vigasznak sovány, de legalább az. Lassan aztán annak is vége lesz, ez már a harmadik, jövő hét után már ez se lesz, becsüljük meg! Lesz még az m2-n, amit becsülhetünk pénteken, az Azazel után Doyle klasszikusának 2002-es adaptációját vetítik, 21:55-től A sátán kutyája. A modern feldolgozásokban egyre kevésbé merek bízni, de azért tegyünk egy próbát!

Szombaton, ha már van fa és minden ajándékot beszereztek, délután Moliére-órákat tarthatnak! Előbb az m1-en a Tudós nők 1975-ből Ráday Imrével és Ruttkaival 12:35-től, aztán az m2-n Ruttkai dupláz, 16:05-től A képzelt betegben Bessenyei partnereként. Ezzel véget is ér a hét, már irodalmi szempontból, a tévében.

A rádió, az szól, irodalom benne kevés. A Kossuth (mr1) jóformán egész héten Karácsonyi könyvvásárral szórakoztatja a hallgatókat, hogy ez mit takar, azt megmondani nem tudom, úgyhogy tegyék meg, hogy belefülelnek, megtehetik hétköznapokon 13:04-től és 20:04-től is. Vasárnap azért lesz valami izgalmas is, A sanda bohóc rádióra adaptált változata Füst Milántól. A két részes feldolgozás első része 20:04-től kezdődik, egy rövid hírelés után jön a folytatás. A Bartók se viszi túlzásba a dolgot, a hétfő még jól indul, 21:15-től Audiberti Terjed a gazság című színdarabjának rádiós feldolgozását hallgathatjuk. Aztán szombatig semmi, se versolvasás, se semmi. Szombaton legalább valami ütőssel készülnek, 19:05-től Baudelaire verseit hallgathatjuk másfél órán át, és ezzel kész is a hét.

Kivételesen nem ajánlok pluszban semmit erre a hétre, tudom, hogy van ez, a karácsonyi lázban örülnek, ha este még 10 oldalt lehet olvasni, én is örülök, ha legalább annyit bírni fogok.
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.